Živela je 103 godine - Marina Abramović (77) je ove RITUALE naučila od svoje BAKE: Nikad nije pila lekove

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Feb.2024, 22:15

"Živela je 103 godine" - Marina Abramović (77) je ove RITUALE naučila od svoje BAKE: "Nikad nije pila lekove"

Izvršila je veliki uticaj na najpoznatiju Srpkinju u savremenoj umetnosti.

Marina Abramović, najpoznatija umetnica performansa na svetu i najpoznatija srpkinja u savremenoj umetnosti, podelila je priču o svojoj baki koja joj je bila velika inspiracija u životu i sa kojom je odrasla.

Abramovićeva, koja je u novembru prošle godine napunila 77 godina, ispričala je kako u svom životu primenjuje savete koje je naučila od svoje bake.

- Iako dolazim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << iz jugoslovenske komunističke porodice, detinjstvo sam provela sa mojom baka koja je mrzela komunizam i koja je bila je veoma pobožna. Naučila me je mnogim starim ritualima, koji su uvek bili jednostavni. Ako sam, recimo, bila prehlađena, baka bi uztela sirće i mnogo luka od kojih je pravila melem. Melem je mazala po mom telu od kojeg bih se preznojila i ujutru se budila zdrava. Kada sam dobila bubuljice, baka je sekla luk i stavljala kolutove luka na moje bubuljice. Kada sam imala glavobolje stavljala bi mi sirove životinjske odreske na glavu. Ona je bila spremna za bilo kakvu bolest i nikada nije uzimala nijedan lek. Baka je živela 103 godine - ispričala je Marina.

- Do kraja života imala je dobro zdravlje i sećala se svega. Jednog dana nam je rekla da je umorna i da želi da umre, ali da želi da premine tokom vikenda kada smo svi kući. Bila sam iznenađena, jer kako neko može da predvidi svoju smrt? Svi smo došli za vikend kući. Baka je skuvala ručak, otišla u sobu, zapalila sveću, legla na krevet, prekrstila ruke i zaspala dubokim snom. Probudila se dva sata kasnije jer je bila gladna. Svi smo se smejali zbog neuspelog proročanstva. Ipak, nije više želela da ustaje iz kreveta i ubrzo je umrla u snu - ispričala je poznata umetnica.

- Mnogo sma razmišljala o mudrosti naših predaka, šta su mislili o telu i umu. Imamo mnogo toga da naučimo od starijih generacija. Rutuale smo zaboravili. Mislim da je ovo pravo vreme da se ponovo okrenemo prošlosti i stvorimo novi koncept dugovečnosti - smatra Marina.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.