Žene prosto ne mogu da im odole, a da li štikle štete našem organizmu?

Izvor: Prva.rs, 10.Nov.2018, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene prosto ne mogu da im odole, a da li štikle štete našem organizmu?

Za one koje ih nose na dnevnoj bazi, ovo nije dobra vest. Naime, visoke potpetice mogu uveliko da naruše zdravlje i da dovedu do razvoja degenerativnih bolesti osteoartritisa.
"Žene, posebno one koje su blizu 40-im, u velikom su riziku da obole od osteoartritisa ako su dugo godina nosile visoke potpetice. Ukoliko osetite bol u stopalima, nemojte je ignorisati jer može da izazove stanje za koje je potreban hirurški zahvat", upozorava Uma Kumar, reumatolog s Instituta medicinskih nauka >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << u Indiji.
"Dugogodišnje nošenje potpetica akumulira pritisak na kolena i nožne prste i razvija se bol. Osim kostiju stradaju i mišići", objašnjava.
Osteoartritis nije jedino hronično stanje do kojeg dolazi zbog štikli. Tu su još bol u donjem delu leđa, bol u kolenima i bol u vratnom delu kičme.
Kako biste izbegli probleme sa zdravljem, Uma Kumar savetuje da ponekad rasteretite svoja stopala i celo telo, pa obujete ravne i udobne cipele ili patike.
U svakom slučaju nemojte visoke potpetice nositi svaki dan.

Izvor: Azra.ba

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.