Žena (34) PREMINULA nakon TEŠKE PREHLADE - Lekari joj dijagnostikovali jako retko stanje, imunitet joj potpuno zakazao

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Feb.2024, 08:15

Žena (34) PREMINULA nakon TEŠKE PREHLADE - Lekari joj dijagnostikovali jako retko stanje, imunitet joj potpuno zakazao

Životno ugrožavajuće stanje izazvano prekomernim, abnormalnim odgovorom imunog sistema.

Ališa Vin (34) preminula je samo nekoliko nedelja nakon što je preležala jaku prehladu.

Iznenada joj je pozlilo, nakon čega je prebačena u bolnicu gde joj je dijagnostikovana hemofagocitna limfohisticioza, a reč je o stanju u kojem organizam loše reaguje na infekciju.

Lekari su joj u toku lečenja prepisivali antibiotike, ali su odlučili da urade nekoliko testova >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kada se stanje poboljšalo. Sumnjalo se na upalu pluća, ali su na kraju konstatovali da je reč o hemofagocitnoj limfohistiocitozi.

Ovo je stanje u kojem se bela krvna zrnca previše aktiviraju izazivajući ozbilju upalu i oštećenje tkiva kao što su jetra, slezina i koštana srž. Stanja uključuje i osip, povišenu temperaturu, modrice, krvarenje i malaksalost.

Nedelju dana je bila u komi, nakon čega su lekari konstatovali da su joj stale moždane aktivnosti. Lekari su posumnjali da joj organi otkazuju što je skener i potvrdio.

Njeni prijatelji i porodica su u stanju šoka nakon smrti Ališe, za koju svi kažu da je uvek bila zdrava i da nije bilo nikakvih indikacija da bi se ovo moglo dogoditi.

Hemofagocitna limfohistiocitoza

Hemofagocitna limfohistiocitoza (HLH) je retko, životno ugrožavajuće stanje izazvano prekomernim, abnormalnim odgovorom imunog sistema. Imuni sistem je prirodni odbrambeni sistem tela od stranih ili invazivnih organizama ili supstanci. Imuni sistem je složena mreža ćelija, tkiva, organa i proteina koji zajedno rade na održavanju tela zdravim.

U hemofagocitnoj limfohistiocitozi, imuni sistem reaguje na stimulus ili "okidač", često infekciju, ali je odgovor neefikasan i abnormalan. Ovaj neefikasan, nenormalan odgovor uzrokuje niz znakova i simptoma, koji ako se ne leče, potencijalno mogu postati opasni po život. Neke pogođene osobe mogu imati genetsku predispoziciju za razvoj hemofagocitne limfohistiocitoze. Ovo je poznato kao primarni ili familijarni oblik.

Kod drugih pojedinaca, poremećaj se javlja sporadično obično kada postoji osnovno predisponirajuće stanje ili poremećaj i tada predstavlja sekundarni oblik. Sekundarni oblici su češći od familijarnih. Hemofagocitna limfohistiocitoza najčešće pogađa novorođenčad od rođenja do 18 meseci, ali može uticati na osobe bilo koje starosne dobi. Rano dijagnostikovanje i brzi tretman su od suštinskog značaja.

Hemofagocitna limfohistiocitoza (HLH) je stanje sa različitim osnovnim uzrocima. Postoji nekoliko imena koja se koriste za opisivanje ovog stanja. Familijarna hemofagocitna limfohistiocitoza (FHL) odnosi se na genetske oblike koji su uzrokovani abnormalnom varijacijom u genu. Od aprila 2018. godine, abnormalnosti u više gena identifikovane su kao uzroci.

Sindrom aktivacije makrofaga (MAS) je termin koji se koristi za hemofagocitnu limfohistiocitozu koja se javlja kod osoba sa autoimunom ili autoinflamatornom bolešću. Ovo je vrsta sekundarnog HLH. Bolesti koje su najčešće povezane sa MAS su juvenilni sistemski artritis, Stilova bolest odraslih i sistemski eritematozni lupus.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.