Želite venčanje na francuski način: Evo kako se venčavaju Parižanke

Izvor: B92, 09.Jan.2016, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Želite venčanje na francuski način: Evo kako se venčavaju Parižanke

Statistički gledano, Parižanke se često ne venčavaju. Čak i ako su sa istom osobom godinama, čak i ako imaju decu.

Brak nije toliko tradicija u francuskoj prestonici jer bi žene tamo radije da se „osećaju slobodno“, da „ne potpisuju ugovor da bi dokazale svoju ljubav“ i da bi „izbegle laž da će biti zauvek zajedno“. Ko može da zna šta nosi novi dan?

Sada kada smo se ogradile, saznaj istinu: svaka Parižanka sanja o svom venčanju. Misao je sakrivena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << duboko, kao ideja, maštarija, projekat.

Ovo je, koliko god čudno zvučalo, arhetipski ideal o „najlepšem danu u njenom životu“. Ne zaboravite Parižanke imaju neobičan ukus. One uživaju u ostrigama i puževima.

PROSIDBA

Često su one te koje zaprose. Očigledno, baš kao i sve druge žene, ona želi da taj trenutak bude originalan i jedinstven.

Ali ona takođe ne želi da se njen budući muž udavi zbog prstena sakrivenog u makaronu, tako da joj je draži direktniji pristup.

- Podseti me, ti imaš i srednje ime?

- Da, Marsel i Žan, po mojim dedama. Zašto?

- Evo me u opštini, zakazujem nam venčanje. Nemaš ništa protiv, zar ne?

ORGANIZATORKA VENČANJA

Kao zrela žena sposobna da se sama obuče; sama da ima decu; kaže merde* pred roditeljima; hvata se ukoštac sa bolestima, šefovima, svakodnevnim nepravdama i hiljadu drugih odgovornih stvari sama, poslednje što želi je da se bakće sa nekom ludom, histeričnom i frustriranom organizatorkom venčanja koja hoće da joj objasni kako da organizuje sopstveno venčanje.

- Dušo, jesi li sigurna da je 27. decembar dobar datum za venčanje?

- Da! Naše venčanje će biti jedino zabavno veče koje ćemo provesti kod tvoje porodice tokom božićnih praznika...

- Pa možda to i nije tako loša ideja.

DEVOJAČKO VEČE

Na francuskom ga i dalje zovemo l’enterrement de vie de jeune fille – bukvalan prevod bi bio „sahrana života device“, sem što Parižanka već dugo nije devica. Zato ne dolazi u obzir organizovati venčanje jednog sunčanog vikenda na plaži, po ritualnim obredima, sa fotografisanjem i limuzinama. Ne, ona će pozvati samo najbliže prijatelje – i muškarce i žene, jer je lako moguće da joj je njen bivši najbolji prijatelj – u ljupku, staromodnu krčmu. Tamo će svi piti šampanjac dok jedu krvave kobasice (samo AAAAA – pogledaj poglavlje Petnaest neophodnih reči). I dosta.

- Zdravica budućoj mladi!

- Živeli!

- Nego, zašto se ti ono udaješ?

- Pošto je, ukoliko nekad poželim razvod, mnogo jednostavnije.

VENČANICA

Pufnasti čipkani stil ne dolazi u obzir. Ona će se udati ili u crnom ili mornarskiplavom smokingu. Ili u starinskoj haljini nekog dizajnera. Ili, usred zime, u bogatoj beloj bundi. Ona tačno zna šta želi i svakako neće oduzeti dragoceno vreme svojim prijateljicama vukući ih po svakom salonu venčanica u gradu.

- Baš ti lepo stoji. Za neku specijalnu priliku?

- Ma za moje venčanje.

BURMA

Parižanka sanja o jednostavnom prstenu, bez dijamanata, ništa upadljivo. Porodični prsten sa sentimentalnom vrednošću će sasvim odgovarati. Ili bakarna burma, kupljena iz sažaljenja na putovanju sa momkom. Ona ne želi da opterećuje siluetu teškim i skupim dragim kamenom.

- Nećeš nositi burmu svakog dana?

- Zezaš? Šta je sledeće – moraću da uzmem i suprugovo prezime? Nemojmo se zanositi.

- Pa zašto se onda udaješ?

- Ne mogu da dočekam da se javim na telefon i kažem: „Sačekajte, pozvaću muža.“

MESTO VENČANJA

Pariz, naravno. Prvo u opštini u kojoj živi, a onda u verskom zdanju, ako je religiozna. Zdravica sa šampanjcem će se održati u malom bistrou u kom je čest gost, na jednom od divnih gradskih trgova. Nikakvi zamkovi na Loari ili iznajmljene vile u Burgundiji. Uveče će svi doći kod nje u stan, ukrašen belim cvećem za ovu priliku. Prijatelji i prijatelji prijatelja radosno će u slavlju rasturiti stan. Skečevi, pesme, video projekcije i slični rituali su apsolutno zabranjeni. Tog dana će sve biti improvizacija – čak i govori.

GOSTI

Ona poziva samo ljude koje želi da vidi – što se svede na ne više od dvadesetak gostiju. Prvo, nema sredstava da nahrani sve, a ne vidi zašto bi molila svoje ili njegove roditelje da plate zabavu. A što je još bolje, na taj način ne oseća obavezu da pozove svoje ili njegove roditelje. I još im nije ni rekla...

- Venčali ste se? Ne mogu da verujem da nam niste rekli!

- A jeste li vi pozvali roditelje na tvoje i tatino venčanje?

- Nisu bili živi!

- Eto, zato ni ja vas nisam pozvala. Uvek se sve svodi na tvoju patnju.

MEDENI MESEC

Umesto tradicionalnog putovanja na medeni mesec, Parižanka će se častiti noći u nekom od najluksuznijih hotela u Parizu – Pavillon de la Reine, na primer, na Trgu Vož. Njena tajna venčanica je u stvari svileno rublje koje je sama sebi kupila. Sledećeg dana će odšetati do kuće bosa, kao prava Pepeljuga, držeći se za ruke sa svojim princem iz bajke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.