Želimo ih još: Rodila je 11-oro dece i trudna je svake godine otkako se udala

Izvor: B92, 13.Maj.2021, 07:54

Želimo ih još: Rodila je 11-oro dece i trudna je svake godine otkako se udala

Ona i njen suprug otkrivaju da ne bi voleli da ostanu na jedanaestoro dece. "Bar još jedno da rodim", kaže ova hrabra majka.

Kortni (36) i Kris (32) Rodžers oduvek su želeli da imaju veliku porodicu. Danas imaju jedanaestoro dece i kažu da bi želeli da dobiju makar još jedno.

Žive u okrugu Santa Fe u Novom Meksiku. Venčali su se 2008. i od tada su dobili 6 dečaka i 5 devojčica - Klint (11), Klej (9), Kejd (8), Kali (7), Keš (6), blizance Kolt i Kejs (5), Kalena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (4), Kejdi (3), Korali (23 meseca) i Karis (šest meseci). Kortni je bila najstarija od šestoro braće i sestara, a budućeg muža Krisa koji ima devetoro mlađih braće i sestara upoznala je 2007. godine u crkvenom kampu u Džordžiji. Otkako se udala, samo devet meseci nije bila trudna.

Par, čiji su mesečni troškovi samo za hranu oko 1.200 američkih dolara, odlučio je da deca ne idu u školu, već da uče od kuće. Žive na ranču koji ima 12 hektara, a jedini izvor prihoda je plata "glave porodice.

U januaru su prestali da idu na izlete i u restorane, jer im je to predstavljalo veliki trošak – oko 1.000 dolara mesečno. Deca nose nasleđenu odeću i obuću, a majka Kortni, koja nije zaposlena, otkriva da uglavnom kupuje na akcijama kako bi uštedela novac. "Ljudi su me kritikovali što imam toliko dece koja su jedna drugom do uveta", kaže Kortni.

"Oni koji pitaju kako mogu svojoj deci da posvetim dovoljno pažnje obično su oni koji decu šalju u školu. Ne razumem njihovu logiku, ja se bavim svojom decom 24 sata dnevno", nastavlja majka. Obrazovanje kod kuće znači da svaku lekciju može lako da prilagodi deci i da ih ujedno ne prisiljava da satima mirno sede, kao što to moraju da rade deca koja odlaze u školu.

Kortni, takođe, podučava lokalnu decu u nedeljnoj školi u crkvi; otkriva da ponekad ima četvoro dece koja čekaju da bi im dala zadatke iz matematike dok ona najmlađim naslednicima menja pelene. "Nikada nisam patila od jutarnjih mučnina. Obožavam da budem u drugom stanju, da imam što veću porodicu, da razmišljam o tome kakva će biti beba koju ću roditi i kakvo ću joj ime dati. Suprug i ja ne koristimo zaštitu od trudnoće, ali ne iz verskih razloga; ja jednostavno ne volim da pijem tablete", otkrila je Kortni.

Jutra u njihovoj porodici su, kaže ova mama, najluđa, ali ni ostatak dana ne prolazi bez dinamike:

"Ustajemo rano, oko pola osam, i počinjemo sa pripremama za dan. Starija deca imaju zadatke i kućne poslove koje obavljaju i tako nam pomažu. Uglavnom svi učestvujemo u spremanju ručka; popodne mlađa deca idu na spavanje, a starija ili odmaraju ili rade domaće zadatke. Kris obično dolazi kući kasno popodne i svi smo zajedno na večeri; najčešće pravim tortilje, jagnjetinu ili picu", kaže mama.

Uprkos tome što Svetska zdravstvena organizacija preporučuje razmak od 18 do 24 meseca između trudnoća, Kortni se toga ne pridržava.

"Prvu bebu sam rodila kad sam imala 25 godina i tad nisam mislila da ću tako brzo roditi toliko dece. Ali, svoju porodicu ne bih menjala ni za šta na svetu", rekla je.

Nisu sve njene trudnoće i porođaji prošle bez incidenata. Treće beba došla je tako brzo da ju je rodila ispred kuće. "Na većinu porođaja Chris me odvezao u bolnicu i odmah se vratio kući da se brine za decu", rekla je i dodala da je Kali rodila hitnim carskim rezom, jer je počela da krvari u 33. nedelji trudnoće.

Praznici u domu ove 13-člane porodice su vrlo živopisni, veseli i bučni. "Već od novembra počinjemo da pripremamo poklone jedni za druge. Sva deca za Božić dobijaju pidžame i tradicionalne čarape napunjene poklonima. Dom kitimo barem mesec dana pre praznika, kako bismo stvorili svečanu atmosferu", prepričava Kortni.

"Pitamo ih što žele i obično im priuštimo to što žele. Ne žalim što imam toliko dece, kuća mi je uvek vesela. Kris i ja volimo da što smo roditelji i kao porodica lepo se zajedno provodimo", objasnila je. Ona i njen suprug otkrivaju da ne bi voleli da ostanu na jedanaestoro dece. "Bar još jedno da rodim", čežnjivo kaže ova hrabra mama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.