Zbog ovoga BEBE HVATAJU ZA PRST! Ovaj preslatki GEST ustvari je važan pokazatelj da li se vaše NOVOROĐENČE pravilno RAZVIJA

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Nov.2023, 20:35

Zbog ovoga BEBE HVATAJU ZA PRST! Ovaj preslatki GEST ustvari je važan pokazatelj da li se vaše NOVOROĐENČE pravilno RAZVIJA

Evo šta mališan želi da vam poruči!

Svi roditelji novorođenčadi se iznenade kada ih beba uhvati za prst - to je jedan od najslađih nevoljnih prvih pokreta koje bebe prave.

Na ovaj način pokazuju da se razvija refleks hvatanja koji omogućava novorođenčadima da zgrabe vaš prst i čvrsto ga drže. Zašto bebe imaju ovaj refleks!

Šta je refleks hvatanja?

Kada vas beba uhvati za prst, verovatno ćete morati da odvojite >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << njene slatke, krhke prste da biste se oslobodili iz stiska. Naravno, ovaj refleks otežava dobijanje otisaka šaka, ali je savršen za omogućavanje starijem bratu ili sestri da drži ruku svog novog brata ili sestre.

Ovaj refleks je važan znak razvoja i funkcije nervnogsistema vaše bebe. Takođe, pomaže vašem novorođenčetu da dobije preko potreban kontakt koža na kožu sa vama i voljenim osobama.

Refleks hvatanja se takođe naziva Darvinov refleks, po naučniku Čarlsu Darvinu. Ovaj refleks je ponekad poznat i kao refleks hvatanja dlana. Ovaj nevoljni pokret će postepeno nestati oko 6 meseci starosti. U stvari, ako beba ne preraste refleks hvatanja, to bi moglo signalizirati oštećenje mozga ili nervnog sistema.

Plantarni refleks hvatanja (refleks Babinskog) sličan je navedenom refleksu hvatanja. Ako stavite palac ispod nožnog ležišta bebinog stopala i izvršite pritisak, prsti će se savijati oko vašeg palca, hvatajući ga (fleksija i adukcija). Ovaj refleks nije prisutan kod mnogih novorođenčadi.

Drugi refleksi novorođenčeta

Refleks hvatanja ili hvatanja je samo jedan od mnogih neverovatnih pokreta koje novorođenče prave kada uči da se prilagode svom novom svetu van materice. Evo još nekih nevoljnih pokreta od vitalnog značaja za zdrav razvoj vaše bebe:

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.