Zbog ovih stvari vam kuća izgleda neuredno i jeftino: Ako imate nešto sa spiska - bacite

Izvor: B92, 06.Dec.2023, 09:42

Zbog ovih stvari vam kuća izgleda neuredno i jeftino: Ako imate nešto sa spiska - bacite

Postoje predmeti koje svi držimo u svojim domovima, a dizajneri tvrde da njima samo zatrpavamo prostor i zbog njih nam dom izgleda neuredno i jeftino.

Kancelarijski pribor

Organizaciona stručnjakinja Shira Gill kaže da nam kancelarijski materijal može biti najveći neprijatelj.

"Kancelarijski pribor. Mnogi još uvek drže velike količine olovaka, markera i flomastera...a većina nas uglavnom radi digitalno, pa mislim da je većina pribora beskorisna, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iako prosečan dom ima pune fioke nereda.

Iscepani peškiri

"Peškiri imaju ograničen rok trajanja. Kao što se vaša odeća troši, tako se troše i ovi predmeti. Ako su iznošeni, prljavi ili na neki drugi način nisu za pokazivanje, nemojte ih držati u ormanu 'za slučaj u budućnosti' - samo zauzimaju prostor u vašem domu i životu", smatra Cathy Dean, osnivačica i izvršna direktorka firme Studio Dean.

Ukrasni jastuci

"Znamo da su ukrasni jastučići nakit za vaše krevete i sofe, ali ako vam onemogućavaju da sednete, preterali ste. Rasporedite ih, neka izgledaju lepo, ali ne pretrpavajte nameštaj jastucima", objašnjava ona.

Papir za pakovanje

Ukrasne kesice, mašne, papir za pakovanje... Neki ljudi imaju obilje toga kao da su darovi. No, kada ih izvuku iz fioke ili police, shvate da su potpuno zgužvane i neupotrebljive, ali ih ipak ostave za svaki slučaj. Jednostavno rečeno, trebalo bi da ih bacite.

Rezervna posteljina

Vaša je baka verovatno imala celu komodu punu posteljine, ali tada su bila drugačija vremena. Gledate li realno, koliko vam posteljine zapravo treba.

"Potrebna su vam samo dva kompleta posteljine po krevetu (tri ako imate malu decu) i ništa više. To vam daje dovoljno vremena da imate jednu garnituru na krevetu, drugu na pranju i jednu za hitne slučajeve!", savjetuje ona. Tako jednostavno.

Napukle i razbijene šolje

Ako imate napukle i okrnjene šolje i niste ih koristili barem godinu dana - bacite ih, odahnućete.

Kutije čaja

Kutije čajeva koje niste koristili godinama takođe treba baciti. Pregledajte sve, sačuvajte čajeve koje stvarno pijete, a bacite one koje ne koristite.

Nasumične vaze

Dizajnerka enterijera Kate Ballou rekla je da vidi previše nasumičnih vaza u domovima ljudi. Ne treba vam more vaza.

"Reciklirajte one koje ste dobili uz cveće iz cvećare. Uložite u nekoliko upečatljivih vaza različitih oblika i visina kako biste uvek imali savršenu pri ruci kada stigne neočekivani poklon, kaže ona. Kada imate malu, pažljivo odabranu kolekciju vaza, nemojte kupovati nove dok ne bude trebalo da zamijenite jednu od njih.

Stari časopisi

Konačno, vreme je da reciklirate sve one časopise koji stoje po vašoj kući i u vašem kutku za čitanje. Časopisi nisu knjige. Pročitate ih i bacite, inače će samo skupiti tone prašine. Ako imate omiljene kolekcionarske primerke, lepo ih izložite, a ostalog se rešite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.