Zbog njih važimo za MLADOLIKU NACIJU: 20-godišnja istraživanja dokazala da USPORAVAJU STARENJE, čuvaju srce i mozak i sprečavaju da se UGOJITE

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jul.2023, 21:23

Zbog njih važimo za MLADOLIKU NACIJU: 20-godišnja istraživanja dokazala da USPORAVAJU STARENJE, čuvaju srce i mozak i sprečavaju da se UGOJITE

Ako želite da imate dug, zdrav i aktivan život i izgledate lepo trebalo bi redovno da ih jedete

Iako čarobni napitak protiv starenja ne postoji, ovaj proces se svakako može usporiti životnim navikama. Ukoliko vodite računa o svom organizmu barem koliko i o spoljašnjem izgledu, rezultat će biti zdravo telo, zdrav duh, jedra i glatka koža, čak i u poznim godinama.

Razna istraživanja su pokazala da je konzumiranje određenih namirnica >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << najzdraviji i najlakši način da usporite starenje, pa ukoliko želite da sačuvate mladalački izgled na vašem jelovniku moraju biti orašasti plodovi.

Naime, studije su pokazale da orašasti plodovi, na prvom mestu orasi, utiču na regeneraciju kože, poboljšavaju zdravlje creva i srca, pa čak i  smanjuju upalu.

Naučnici sa Škole javnog zdravlja Univerziteta u Minesoti smatraju da je to zbog hranljivih sastojaka orašastih plodova i njihovog efekta na opšte zdravlje. Oni su pratili 3 023 muškaraca i žena tokom 20 godina i upoređivali njihovo zdravlje s načinom ishrane.

Orasi se u poređenju sa ostalim koštunjavim voćem, smatraju najzdravijim, pre svega zbog velikog sadržaja omega – 3 masnih kiselina, ali i zbog duplo većeg sadržaja antioksidansa.

Omega – 3 masne kiseline imaju protivupalna svojstva i pružaju zaštitu kardiovaskularnog sistema, snižavanjem krvnog pritiska. Konzumiranjem 30 – 50 g oraha dnevno, obezbeđuje se dnevna propisana doza omega – 3 masnih kiselina i znatno smanjuje rizik od srčanih bolesti. Ove kiseline sprečavaju oksidaciju LDL, "lošeg" holesterola, iako se orasi smatraju masnim voćem.

Sastoje se od četiri grama proteina, dva grama vlakana i magnezijuma (45 miligrama). Orasi takođe pružaju brojne antioksidante, uključujući polifenole.

- Izgleda da oni koji jedu orahe imaju jedinstven fenotip tela koji sa sobom nosi i druge pozitivne uticaje na zdravlje, kao što je bolji kvalitet ishrane, posebno ako su jeli počnu orahe od malih nogu do srednjeg odraslog doba, kaže profesor epidemiologije i zdravlja na Školi javnog zdravlja Univerziteta u Minesoti, dr Lin M. Stefen.

Vlada mišljenje da je potrebno ograničiti unos oraha ukoliko želite da smršate, zbog visokog sadrzaja masti i gustine kalorija. 

Međutim, nedavna istrazivanja sugerisu da orasi mogu pomoći u smanjenju telesne težine. Jedno istraživanje na 293 osoba prijavilo je veći gubitak kilograma kada je uključeno 30 grama oraha kao deo ishrane za mršavljenje, u poređenju sa kontrolnom grupom.

To je zato što utiču na šećer u krvi, pa su konzumenti oraha pokazali značajno niže koncentracije glukoze u krvi od onih koji ne jedu orahe.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.