Zašto žene varaju? Istine i mitovi o razlozima za preljubu kod lepšeg pola

Izvor: B92, 20.Avg.2023, 19:11

Zašto žene varaju? Istine i mitovi o razlozima za preljubu kod lepšeg pola

Kada govorimo o prevari u vezi, obično mislimo da je muškarac taj koji vara, zbog razlika u ulogama muškarca i žene u tradiciji, ali evo šta se promenilo i zašto žene sve češće varaju

Usamljenost. Dosada. Alkohol. Uzbuđenje. Osećaj moći. Postoje razni razlozi zbog kojih bi neko mogao prevariti svog partnera. Ali jedno je sigurno: kada govorimo o onima koji varaju u vezi, obično mislimo na muškarce, ređe na žene. Pa, znate li tačno zašto žene varaju u vezama? >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Da li su njihovi razlozi isti kao i razlozi muškaraca, ili postoje neke stvari koje muškarci možda ne razumeju?

Ako se od vas traži da zamislite supružnika koji vas vara, prva slika koja vam padne na pamet obično je muškarac. U većini kultura širom sveta, muškarci se vide kao partneri koji varaju i prekidaju veze, proganjaju druge žene zbog požude, dok žene ostaju kod kuće i čekaju povratak lošeg dečka, partnera i muža.

Zašto nikada ne razmišljamo o tome da žene varaju? Zašto je tako teško poverovati da žene varaju i prestati verovati da su to uglavnom samo muškarci?

Postoji nekoliko faktora koji ovo mogu objasniti:

Moć

U većini kultura kroz istoriju, žene su smatrane slabijim ili manje privilegovanim polom. Muškarci su igrali ulogu hranitelja porodice; žene su bile negovateljice i domaćice. Teško je tvrditi da je dinamika moći u odnosu između muškaraca i žena istorijski bila iskrivljena u korist muškaraca. Zbog toga je teško poverovati da žene imaju istu sposobnost i okolnosti da varaju svoje partnere kao i muškarci.

Kultura

Seksualnost je bila sporna tema kroz istoriju. Otvorena i liberalna seksualnost je imala svoje momente u nekim kulturama, ali je uglavnom konzervativizam često potiskivao kulturnu seksualnost, posebno žensku seksualnost. Vekovima smo gurali pod tepih mogućnost da žene budu otvoreno seksualne. Žene se smatraju seksualnim samo ako su udate, u predanoj vezi ili duboko zaljubljene. Oni koji su bili seksualni u drugim situacijama smatrani su grešnicima.

Skrivanje neverstva

Možda je najbolji razlog to što žene jednostavno bolje kriju svoje neverstvo. Nedavna istraživanja su otkrila da muškarci imaju mnogo teže da sakriju znake prevare, dok žene mnogo lakše prolaze. Ovo zapravo proizilazi iz prethodna dva razloga: jednostavno nam je neverovatnije da pomislimo da žene možda varaju, čak i kada su znakovi ispred nas.

Zašto žene 'lutaju' češće nego ranije?

Može biti nepravedno tvrditi da su žene varalice dok muškarci nisu. Naime, u većem delu istorije, uključujući i one novije, muškarci su varali češće nego žene. Međutim, treba napomenuti da je udeo žena koje se usude da varaju značajno porastao u poslednjih nekoliko decenija.

Psihijatar dr Kenet Rozenberg kaže da je procenat muškaraca koji varaju svoje žene ostao stabilan poslednjih 20 godina, oko 20 odsto, dok se procenat žena koje varaju značajno promenio. Kod žena se taj broj povećao sa oko 18 ili 19 procenata u prošlosti na preko 50 procenata u poslednjih 20 godina.

Dakle, zašto žene danas varaju češće nego ikada ranije? Šta je dovelo do ovog iznenadnog ublažavanja jaza među polovima u preljubi? Glavni razlog zašto istraživači sugerišu je da je ženska seksualnost potcenjena. Ideja da su žene manje seksualne od muškaraca je jednostavno pogrešna, žene smatraju da je ideja požude jednako uzbudljiva kao i muškarci. Neki od faktora koji su uticali na to da žene češće počnu da varaju su:

Veće plate

Muškarci više ne moraju da budu jedini hranitelji jer žene zarađuju više i penju se na korporativnoj lestvici paralelno sa muškarcima. Kao rezultat toga, počinju više da cene svoju finansijsku slobodu, koju muškarci uživaju vekovima.

Seksualna otvorenost

Zapad je poslednjih decenija postao seksualno liberalniji, što znači da će se žene više boriti protiv kulturnih normi oko seksa i svog tela. Žene su postale podjednako sklone ispunjavanju svojih želja i potreba, uključujući seksualne želje.

Internet

Mogućnost upoznavanja i druženja preko interneta učinila je varanje lakšim nego ikada ranije, posebno nakon pojave sajtova specijalizovanih za okupljanje onih koji su u braku. Dok su muškarci oduvek imali mnogo veću priliku da izađu i pronađu partnere, žene sada imaju priliku da tu istu slobodu dele na internetu. Muškarci koji su prevarili svoje žene kriviće olako pomenute tačke za neverstvo svojih žena. Ali ključno je razumeti razliku između okolnosti koje dovode do veće stope prevare žena i razloga zbog kojih ljudi varaju na prvom mestu. Drugim rečima, ne možete kriviti porast ženske seksualnosti i ženskih sloboda za neverstvo vašeg partnera. Naime, iako su se povećale mogućnosti za prevaru, to ne objašnjava razloge zbog kojih žene varaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.