Zašto ne bi trebalo da koristite izgrebani tiganj: Posle ovoga ćete ga baciti

Izvor: B92, 19.Sep.2023, 14:17

Zašto ne bi trebalo da koristite izgrebani tiganj: Posle ovoga ćete ga baciti

Sigurno u kuhinji imate omiljen i pouzdan tiganj koji koristite gotovo uvek uprkos tome što je delimično izgreban i uništen. Možda mislite da je to bezazleno, ali doktori upozoravaju da to može naštetiti vašem zdravlju i čak vas dovesti u opasnost od raka.

Doktorka Poonam Desai objavila je snimak na kojem objašnjava zbog čega brzo baca svoje izgrebane tiganje. Rekla je pritom da ne koristi tiganje sa neprijanjajućim slojem koji su zadržali ogrebotine, jer mogu da ostave >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << milione mikroplastike u našoj hrani.

Mikroplastika predstavlja sitne plastične čestice veličine manje od pet milimetara i često nevidljive golim okom. Mogu nastati kao rezultat razgradnje veće plastike, ali su takođe prisutne u odeći i kućnim proizvodima. Mogu uzrokovati i hormonsku neravnotežu, probleme s plodnošću, pa čak i povećati rizik od tumora. Nazivaju ih "endokrini disruptori".

Endokrini sistem je mreža žlezda i organa smeštenih u našem telu i odgovoran je za regulaciju niza telesnih funkcija kroz oslobađanje hormona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zašto ne bi trebalo da koristite izgrebanu tavu

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Sep.2023

Sigurno u kuhinji imate omiljenu i pouzdanu tavu koju koristite gotovo uvijek uprkos tome što je djelimično izgreban i uništen.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.