Zašto muškarci nakon vrele akcije odmah utonu u san? Genetika je kriva za sve, ali ima rešenja za ovu situaciju

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Feb.2024, 12:23

Zašto muškarci nakon vrele akcije odmah utonu u san? Genetika je kriva za sve, ali ima rešenja za ovu situaciju

Hemija u mozgu se odmah promeni.

Priroda je uredila stvari tako da pripadnici jačeg pola posle intimnog odnosa nemaju kud osim da spavaju, a glavni krivci su hormoni.

Muški mozak je genetski programiran tako da se odmah nakon uspešno obavljenog posla produžetka vrste isključi i telo pošalje na zaslužen odmor. Nakon pojačane potrošnje s*ksualnih hormona, počinju da se luče hormoni zadovoljstva oksitocin i serotonin, a za njim odmah i hormon sna melatonin i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << neurotransmiter gama-aminobuterna kiselina (GABA).

- Hemija muškog organizma u potpunosti se promeni nakon ejakulacije. Otpušta se supstanca prolaktin koja snažno utiče na telo i psihu, tako da se on oseća jako umorno - objašnjava Dejvid Mekenzi, seksolog s Univerziteta u Vankuveru.

Mišići počinju da se opuštaju, nervi takođe, a na skenerskom snimku mozga vidi se kako se samo za par trenutaka od org*zma moždani centri za budnost i pažnju naglo gase. Priroda je uredila stvari tako da pripadnici jačeg pola posle s*ksa nemaju kud osim da spavaju.

- Svi muškarci nakon org*zma doživljavaju taj period kada kao da su umrtvljeni i ništa ne može da ih pokrene, pa čak ni nova tura s*ksa. Kod žena stvari stoje potpuno drugačije, jer su one sposobne da dožive seriju višestrukih org*zama, jedan za drugim, bez ikakve pauze. Zato one ne mogu da razumeju svoje partnere koji odmah nakon s*ksualnog čina žude za odmorom - rekao je Serž Stoleru, francuski lekar.

Muški PMS

Žene koje se dure što njihovim momcima nije do maženja, trebalo bi da shvate da i muškarci imaju svoje hormonalne cikluse, baš kao što one same imaju ovulaciju i PMS, samo što kod jačeg pola to nije u pravilnim, mesečnim intervalima.

- Ako pažljivije obratite pažnju na psihofizičko stanje svog muškarca, odnosno elemente kao što su nivo energije, raspoloženje, polni nagon, primetićete da postoji šablon. Kada shvatite kako on funkcioniše, naučićete kako i kada možete da izvučete iz njega maksimum. Nakon s*ksa, jednostavno shvatite da morate da odustanete i pomirite se s tim da je vaš partner bezvoljan i umoran - poručuje endokrinolog Markus Lo.

Ima leka

Ipak, ako muškarac baš želi da ugodi svojoj voljenoj i još neko vreme nakon s*ksa provede budan ćaskajući se i mazeći se s njom, uz mali napor volje, to će biti u stanju da ostvari. Stručnjaci savetuu da popije kafu ili jak čaj pre odlaska u spavaću sobu, a nakon obavljenog posla da odmah posegne za rashlađenim voćnim napitkom, najbolje od grejpfruta. Isto tako, preporučuje se i (zajedničko) tuširanje mlakom ili čak hladnom vodom odmah nakon s*ksa.

Srbija Danas

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.