Zašto mirisi izazivaju snažnu emocionalnu reakciju?

Izvor: Savršena.com, 10.Maj.2021, 09:38

Zašto mirisi izazivaju snažnu emocionalnu reakciju?

Mirisi mogu biti iznenađujuće emotivni. Miris parfema u prolazu može vas podsetiti na starog prijatelja ili miris jela koje se kuva može vas vratiti u detinjstvo i podsetiti na neki kolač koji je pravila vaša baka. 

Nova studija ukazuje na to kako ljudska evolucija i veze u mozgu mogu pomoći da se objasni kako mirisi uspevaju da potaknu tako jaka sećanja.
Naučnici sa univerziteta “Northwestern” istražili su različite veze između naših primarnih senzornih područja >> Pročitaj celu vest na sajtu Savršena.com << – vid, zvuk, dodir i miris – i hipokampusa, složene moždane strukture koja učestvuje u formiranju emocija i pamćenja. Otkrili su da hipokampus ima znatno jaču vezu sa senzornim sistemom koji se koristi za miris, olfaktornim sistemom. Oni tvrde da bi ova veoma moćna direktna veza između olfaktornog sistema i hipokampusa mogla da objasni zašto mirisi mogu izazvati tako snažnu emocionalnu reakciju kod ljudi.
„Tokom evolucije, ljudi su doživeli intenzivno širenje neokorteksa zbog čega se promenio i  pristup memoriji“, rekla je u izjavi Christina Zelano, autor studije i docent neurologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Feinberg School of Medicine.
„Vid, sluh i dodir preusmeravaju se u mozak, povezujući se sa hipokampusom preko posrednika – asocijativnog korteksa – umesto direktno. Naši podaci sugerišu da miris nije prošao ovo preusmeravanje, već je zadržao direktan pristup hipokampusu “, objašnjava Zelano.
Uzimajući u obzir značaj mirisa na naše emocije, istraživači takođe ističu kako miris gubitka može u velikoj meri uticati na kvalitet života. Veliki broj istraživanja je povezao gubitak mirisa sa depresijom. 
Ova istraživanja su posebno dobila na značaju u poslednjih godinu dana, jer je poznato da je COVID-19 usko povezan sa gubitkom mirisa, poznatim kao anosmija. Gubitak mirisa je jedan od najčešće prijavljenih neželjenih efekata COVID-a i često može trajati nedeljama, ako ne i mesecima, nakon početne infekcije. Ova nova studija nije posebno razmatrala anosmiju u vezi sa COVID-19, ali bi mogla pružiti neke naznake o tome kako infekcija, kao i dugotrajni efekti dugog COVID-a, mogu imati dubok uticaj na kvalitet života ljudi.
“Epidemija COVID-19 dovela je ponovo u fokus istraživanje mirisa. Iako se naša studija ne bavi direktno gubitkom mirisa zbog COVID-19, govori o važnom aspektu zašto je čulo mirisa važan za naš život: mirisi su duboki deo sećanja koji nas povezuju sa posebno važnim uspomenama u našem životu, često povezanim sa voljenim osobama“, dodaje Zelano.

Nastavak na Savršena.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Savršena.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Savršena.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.