Zaronite u eterični svet

Izvor: Vesti-online.com, 27.Mar.2010, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaronite u eterični svet

Etarska ulja pomažu telu u samoizlečenju jer jačaju imunitet stimulišući proizvodnju belh krvnih zrnaca. Osim toga, njihovi mirisi preko hipotalamusa deluju i na duh, što se podsvesno odražava na osećaj harmonije i dobrog raspoloženja.

U organizam dopiru kroz kožu masažom i kroz pluća udisanjem, a na oba načina stižu u krvotok i do svake ćelije. Da bi njihovo dejstvo bilo što blagotvornije važno je da se pravilno upotrebljavaju.

Za masažu se koriste >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << razređana u bazičnom ulju (na primer bademovom). U 100 mililitara bazičnog ulja doda se 20-50 kapi etarskog.

Za pripremanje kupki, kao emulgator za ova ulja služi morska so, ili bazično ulje. U dve do tri kašike emulgatora stavi se 5-15 kapi etarskog ulja.

Ukoliko se upotrebljavaju za inhalaciju, najbolje je da se koriste pomoću mirisnih lampica u koje se doda 5-15 kapi, zavisno od veličine prostorije u kojoj se lampica nalazi.

Etarska ulja mogu da se upotrebljavaju i u vodicama za lice i telo, kao i u rastvorima za grgljanje.

Badem - prirodni antioksidans, štiti ćelije kože od oštećenja i sprečava stvaranje bora. Dobro se apsorbuje, pomaže kod upaljene, oštećene i naborane kože. Koristi se za masažu i kao bazno ulje za mešanje sa etarskim uljima u aromaterapiji.

Čajevac - moćan antiseptik i fungicid. Deluje i protiv upala, pa se koristi za tretmane akni i svih upalnih stanja kože. Pomaže kod neurodermatitisa, herpesa i nožnih gljivica.

Eukaliptus - jak antiseptik. Koristi se za pročišćavanje disajnih puteva i protiv gripa, ali može da iritira osetljivu kožu.

Geranijum - deluje na površinsko skupljanje tkiva, pa se koristi za lečenje zapaljenja kože i sluzokože i protiv celulita.

Jasmin - opušta, smiruje i podiže samopouzdanje. Odlično je za negu suve kože i proveren je afrodizijak.

Kedar - antiseptik, ublažava stres i fizičku napetost. Ima dezinfekciono dejstvo i često se dodaje muškoj kozmetici, naročito losionima i kremama posle brijanja.

Lavanda - relaksira, umiruje, okrepljuje i balansira duh. Koristi se za sve tipove kože, posebno za problematičnu. Pomaže smirivanju opekotina, ubrzava epitelizaciju i uklanja ožiljke. Mogu da ga koriste i deca za miran san (jedna kap na jastuk).

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.