Zaposlen mozak produžava život

Izvor: S media, 28.Maj.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zaposlen" mozak produžava život

Istraživači u Sidneju, u Australiji, došli su do iznenađujućeg otkrića da, što više starimo, belo jezgro mozga postaje važnije od sive, takozvane, moždane kore.

Beli delovi mozga sadrže nervne ćelije koje sprovode signale između moždanih ćelija u kori mozga. Sada je ustanovljeno da se te veze gube više od šest puta brže nego same ćelije mozga. A ključ za usporavanje tog procesa je mentalna aktivnost.

"Važno je da se koriste inače ćemo ih izgubiti. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Mozak najbolje reaguje kada smo fizički i mentalno aktivni", kaže za "Glas Amerike" (VOA) profesor Piter Šofild.

Za Marin Rajs (99) to je predstavljalo samo potvrdu nečega što je odavno znala. Ona živi sama, radi gotovo sve kućne poslove i majstor je u igranju bridža. Kako kaže, bridž joj je pomogao da živi duže. "Verovatno bih već bila mrtva", kaže ona uz smeh.

U istraživanju o funkcijama mozga ispitivane su zdrave osobe uzrasta između 46 i 92 godine. U tom rasponu godina prosečan gubitak bele mase mozga bio je 30 odsto, a sive samo 5 odsto. Istraživač, doktor Olivije Pige upotrebio je kompjutere kao analogiju.

"Zamislite niz međusobno povezanih kompjutera, gde su kompjuteri siva masa, a kablovi bela masa. Kompjuteri su još uvek ispravni, ali kablovi se kidaju i veze više ne postoje", kaže Pige.

Naučnici ne znaju da li bi te veze mogle ponovo da se uspostave kada se jednom prekinu. Oni kažu da, dok to ne otkriju, jedino što može da se učini jeste da te veze održavamo aktivnim.

To, naravno, ne znači da svi moramo da igramo bridž. Redovno čitanje, igranje igara kao što je šah ili učenje sviranja na nekom muzičkom instrumentu, učenje stranih jezika... ima isti efekat kao igranje bridža.

Izvor: S media

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.