Zaljubljivanje na internetu - fenomen novog doba

Izvor: S media, 20.Sep.2010, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaljubljivanje na internetu - fenomen novog doba

Moderan način života doveo je do nedostatka vremena, usmerenosti na posao i kretanja u uskom krugu prijatelja, pa je traženje partnera preko interneta postalo lakše. Ipak, da li je prezaposlenost jedini razlog odabira virtuelnog sveta za upoznavanje i druženje ili tu ima još nešto, objašnjava Marjan Tošić, psiholog i psihološki savetnik u Udruženju psiholoških savetnika Srbije.

Dok dobro ne upoznate osobu sa kojom četujete zaštitite maksimalno svoju intimnost >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

Prednosti

Prednosti onlajn traženja partnera su visok nivo fizičke bezbednosti u fazi osnovnog upoznavanja, kontakt sa više osoba istovremeno, dobra kontrola toka i brzina komunikacije kao i razmene poruka. Sem toga, tu je i lak prekid kontakta, bez neprijatnosti koje često donose pravi rastanci. Možete definisati socijalni profil osobe koju tražite za partnera, čime vaša potraga dobija na preciznosti i efikasnosti. Dostupan vam je veći broj potencijalnih partnera, sa kojima možete da čavrljate neobavezno, dok vas ozbiljnije ne zainteresuju.

Mane

Mane su što zapravo ne znate sa kim ste u kontaktu, virtuelni profil može da bude samo imidž, maska za potpuno drugačiju osobu. Možete izgubiti puno vremena gradeći odnos i nadu u nešto što ne postoji. Jer stvarni, fizički susret je nezamenljiv.

Takođe, stvarni kontakt proizvodi uzbuđenje koje virtuelni nije u stanju. Realni susret sa drugim, kao ljudska potreba, ugrađen je u same temelje našeg bića i ne može biti prevaziđen. To je kao kada bismo očekivali da porno-časopisi zamene pravo seksualno iskustvo. Ljudska komunikacija pomoću simbola, a pisani jezik je potpuno simbolička komunikacija, ima svoju ulogu, ali i granice. Propuštanje da se ovo uvidi može proizvesti velike frustracije. Taj stvarni, fizički susret može biti samo potvrda virtuelnog utiska, ali dolazi i do većih ili manjih razočaranja.

Realan kontakt

Ukoliko neko nema ispunjen i realan socijalni život, može se okrenuti virtuelnoj komunikaciji, virtuelnim igrama, druženju i virtuelnim vezama. A to je kao začarani krug, jer onda vas taj virtuelni svet još više odvaja od vaše okoline, partnera, dece, prijatelja. „Živeti u svom svetu” je ionako metafora za duševni poremećaj, tako da postoji šansa da među virtuelnim kontaktima naiđete na osobe koje su tu upravo zato što su izgubile realan kontakt sa realnim ljudima i svetom. Ta osoba može odlično da pliva u virtuelnom svetu, ali biste mogli da imate problema sa njom prilikom realnog susreta i u realnoj vezi. Zato treba biti oprezan.

Mere opreza

Ukoliko već tražite partnera onlajn, trebalo bi da se pridržavate nekih smernica kako bi boravak u virtuelnom svetu bio sigurniji.

• Sačuvajte anonimnost: u fazi upoznavanja ne otkrivajte prezime, broj telefona, adresu i ostale važne podatke.

• Tražite sliku: ako neko ne želi da da sliku, prekinite dopisivanje.

• Razgovarajte telefonom pre susreta uživo: ton i boja glasa, naglasak i slično važni su elementi komunikacije koji dosta toga otkrivaju o nekoj osobi.

• Ako dogovorite susret, neka obavezno bude na javnom mestu, tokom dana, nikako uveče. Dođite vlastitim prevozom i ne dopustite drugoj osobi da vas odveze ili otprati do kuće.

Ako primetite da nešto nije u redu, slušajte sebe. Ponekad nema objektivnih znakova za uzbunu, ali loš osećaj znak je za korak unazad. Vlastita sigurnost treba da vam bude na prvom mestu.

Izvor: Blic Online

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.