Izvor: S media, 13.Sep.2010, 18:44

Zagonetan pogled i govor tela

Zagonetan pogled i govor tela

U koketiranju nema emocija, već je to neka vrsta „predstave“

Govor tela, neverbalna komunikacija koja nas toliko razotkriva, specifičan je oblik saopštavanja poruka koji vekovima intrigira i naučnike i laike. Poznato je da čak 55% impresija o nama okolina crpi baš iz govora tela, 33% iz boje našeg glasa, a samo 7% iz onoga što govorimo. Gestikulacija, držanje tela, pokreti i pogledi koje nesvesno upućujmo, otkrivaju da li nam se neko dopada, da li ga se plašimo, želimo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sa njim romansu ili samo što kraći susret.

SMS KOKETIRANJE Savremena tehnologija i mogućnosti komunikacije koje ne poznaju granice, promenili su i način koketiranja. Nekada se to radilo „oči u oči“, tvrde stručnjaci, a danas se koketira i putem SMS-a. Na mreži, preko telefona ili veb kamere, koketiranje i flertovanje izgubili su svoju staru čar. Izgubili su čak i osnovnu funkciju, jer nema neverbalnih znakova, međusobne hemije, i sve najčešće ima samo seksualnu konotaciju.

Naše telo emituje mnogo različitih poruka od kojih zavisi i stvarnost koju proživljavamo. Stručnjaci tvrde da nam govor tela najviše pomaže kada koketiramo i flertujemo, ali da se ta dva pojma prilično razlikuju. Nemaju, kako se uglavnom smatra, samo seksualnu konotaciju, niti služe samo da bi se privukao potencijalni partner. Flertuju i poslovni partneri, kupci sa prodavcima, pa čak i deca sa bliskim osobama ne bi li dobila ono što žele.

Flert i koketiranje pogrešno je izjednačavati, jer se koketiranje izvorno odnosilo samo na žene. Ipak, opštije značenje ovog termina u vezi je sa željom da se skrene nečija pažnja, ostavi što povoljniji utisak i svojstveno je i jednom i drugom polu. Psiholozi tvrde da, iako koketiranje ponekad jako liči na udvaranje i flert, u njemu nema emocija, već je to neka vrsta „predstave“ koju igramo, ne bi li kod nekog izazvali određene reakcije i želje. Tako je koketiranje i vrsta manipulacije tuđim osećanjima, ali vrlo bezazleno i često jako dobro po fizičko zdravlje. Naime, stručnjaci tvrde da se tokom koketiranja i flertovanja ispušta velkika količina hormona koji utiču na to da se osećamo vedrije i zdravije.

Zagonetan osmeh i blistav pogled glavne su „taktike“ koketiranja. Stručnjaci tvrde da je, kada su u pitanju potencijalni seksualni partneri, dovoljno samo tri-četiri minuta da odlučimo da li nam se neko dopada ili ne, a utisak koji stvaramo najviše zavisi od veštine tog nekog da koketira i pošalje nam poruke šta od nas želi.

ZAŠTO ZAUZETI KOKETIRAJU?

Koketiranje i flert potpuno su normalna stvar za „singl“ osobe, jer oni tek treba da pronađu svoju „drugu polovinu“. Ali zašto onda to radimo i kada smo u braku ili dugoj vezi? Stručnjaci tvrde da svi žele da ponekad osete da su željeni i primećeni. Koketiranje i flert im potvrđuju da još nisu za „staro gvožđe“ i daju im „injekciju vitalnosti i uzbuđenja“. Takođe, tvrde psiholozi, to može biti jako produktivno za brak ili vezu, jer se izbegava rutina i dosada, a činjenica da se dopadamo ljudima koji nisu naši stalni partneri često je dovoljna da uvidimo kako je čovek ili žena pored nas dragocen(a).

Stručnjaci tvrde da su žene sklonije koketiranju u periodu ovulacije i da ih tada privlače muškarci koji vole da flertuju. Grupa američkih naučnika čak tvrdi da je sklonost ka flertu i koketiranju nasledna, pa savetuju da se raspitate kako su se ponašale vaše bake i deke i vrlo lako ćete shvatiti jeste li „talentovani“. Međutim, autori mnogobrojne literature iz oblasti popularne psihologije, tvrde da se koketiranje može uvežbati. Tako, na primer, u knjizi „Superkoketa“, autorka Trejsi Koks daje vrlo precizna uputstva kako usavršiti veštine flerta i koketiranja. Presudno je, kaže, držati telo uspravno, stajati isturenih kukova i težinom prebačenom na jedno stopalo. To je, tvrdi, držanje samouverene žene. Takođe, savetuje da se hoda podignute glave, zabačenih ramena, uz lagano njihanje. Vrlo je važno i ostaviti dobar prvi utisak, pa kada ulazite u neku prostoriju, nekoliko sekundi ostanite na vratima, pogledajte najbližu osobu i široko se nasmešite. Kontak očima, tvrdi Trejsi Koks, oboriće s nogu potencijalni “plen“. U veštine koketiranja spadaju i umeće slušanja, zavodljiv pogled, smiren, dubok glas, podignute obrve...

Interesantno je i da su znaci koketiranja poptpuno isti svuda u svetu, bez obzira na kulturu, granice, religiju, socijalno-ekonomski status, nacionalnost...

„Neke poruke svuda na planeti znače isto. To vam je kao znak 'stop' ili reč 'sport'. To razumeju svi, a ista priča je sa koketiranjem. Znaćete kada neko sa vama koketira i šta hoće da vam kaže, pa čak i bez ijedne izgovorene reči“, tvrdi američki psiholog Džejk Smit.

Stručnjaci tvrde da je koketiranje postalo uobičajen način komunikacije i da je taj skup gestova i neverbalnih poruka odavno prevazišao samo muško-ženske odnose. Koristimo ga u svim vrstama razgovora, što potiče od duboke čovekove potrebe da se za nekog veže, da ga neko prihvati i da nekom pripada, tvrde psiholozi. Tako su primetili i da deca koriste umeće koketiranja jer žele da budu voljena i prihvaćena, pa se mnogo lakše vezuju za osobe koje te znake prepoznaju.

Najuspešnije koketiraju samopouzdane osobe, jer poseduju dozu šarma koji „tera“ druge ljude da požele da ih upoznaju. Najbolji utisak ostavljaju ljudi koji su ono što jesu i koji se dobro osećaju u svojoj koži. Glavni cilj koketiranja, tvrde stručnjaci, zapravo nije da nekog zavedete, već da steknete iskustvo, zapamtite dobre i uspešne poteze koje ćete kasnije ponavljati u bilo kojoj situaciji, kao i da se osoba koja je sa vama oseća prijatno, lepo i opušteno.

Umeće koketitranja je, po rečima stručnjaka, dragocen kapital, jer se pomoću njega mnoga vrata lakše otvaraju. Takođe, to je i ventil za svakodnevni stres i frustracije, pa ga treba „uvežbavati“ što češće. Tvrde i da ponekad to radimo nesvesno, ali samo do trenutka dok ne dođe do „verbalne“ faze. Onda smo već svesni šta radimo i reči koje izgovaramo imaju određen cilj.

SIGURNI ZNACI

Muškarci tokom flerta i žene tokom koketiranja prave niz teatralnih, prepoznatljivih gestova, koji jasno šalju određene poruke. Muškarci se prse i „šepure“, igraju se čašom ili paklom cigareta, glasniji su, oči su im raširene i ruke nemirne. Sa druge strane, dame se smeše, češće trepću, umiljatije su, zubima prelaze preko usana i upućuju sagovorniku kratke poglede. Ramena su im uglavnom spuštena, što stručnjaci tumače željom da pošalju poruku da su „bespomoćne i da im je potreban muževan zaštitinik“. Kada se takve poruke pošalju i ustanovi se obostrana zainteresovanost, sledi fizički kontakt, na primer, muškarac ženi sklanja pramen kose sa vrata, što je jasan znak da je „misija“ uspela. Takođe, jedan od najjasnijih znakova koketiranja jesu prekrštene noge, malo zabačene u stranu. Baš kao i žena koja, na primer, paradira kroz kafić do toaleta, njiše kukovima i kratko pogleda muškarca koji joj se dopada. Taj scenario viđen je milion puta, ali uvek iznova „pali“ i razbuktava maštu. Žene koketiraju govorom tela, pokretima, odećom, ponašanjem. Rečima najmanje.

Stručnjaci tvrde da su znakovi koketiranja i flerta jasni, odnosno da pouzdano možemo zaključiti da se o tome radi tek kada se uoče četiri uzastopna neverbalbna signala.

Izvor: Novosti

Nastavak na S media...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.