Začini koji telo čine lepim

Izvor: Vesti-online.com, 20.Jul.2016, 05:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Začini koji telo čine lepim

Začini koji su bespravedno stavljeni u stranu su itekako važni, kao i zdrave namirnice koje mogu da nam pomognu da doteramo svoju figuru i da smanjimo rizik od raznih bolesti.

Predstavljamo pet superzačina uz koje ćete biti vitki, zdravi i lepi:

Cimet, odličan i za pamćenje

Nedavna istraživanja pokazala su da je cimet mnogo više od ukusnog začina kojim imate običaj da zasladite svoje poslastice. Naime, cimet može da poboljša vašu sposobnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << učenja. Istraživači tvrde da ovaj začin preokreće biohemijske, ćelijske i anatomske promene koje se dešavaju u mozgu kod ljudi s lošom memorijom. To radi tako što stimuliše hipotalamus, mali deo mozga koji je odgovoran za stvaranje, organizovanje i čuvanje podataka, te povećava sposobnost osobe da pamti nove stvari.

Pored toga, cimet je odličan izbor za one koji žele da izbace šećer iz ishrane, te i dobra zamena za veštačke zaslađivače koji, takođe, mogu biti uzrok nastanka masnih naslaga, ali i čestih promena raspoloženja, pa i depresije.  Sa druge strane, kako novije studije pokazuju, cimet vam može pomoći da regulišete nivo šećera u krvi, kao i da sagorite višak kalorija i ubrzate metabolizam.

Aromatični začin zlatne boje prava je riznica za vaše zdravlje. U Indiji, ovaj začin se redovno upotrebljava i kao lek za brže zarastanje rana i ubrzanje procesa ozdravljenja. Tajna svih blagodeti ovog začina krije se u kurkuminu, snažnom antioksidantu koji sadrži a koji ima snažno anti-inflamatorno dejstvo.

Ovaj začin dokazano pomaže da se ublaži bol kod pacijenata sa artritisom, nakon povreda ili pak kod stomatoloških problema. Takođe, kurkuma štiti kardivaskularni sstem od bolesti i smanuje rizik od raka. POred toga, ovaj začin je odličan za detoksikaciju, a blagotvorno deluje na rad jetre, te čisti toksine iz organizma.

Ovaj začin ima brojne isceliteljske moći. On umiruje probavni sistem, pomažući da se eliminišu stomačne tegobe, a koristan je i za trudnice koje pate od jutarnjih mučnina u ranoj trudnoći jer normalizuje rad creva i želuca.

Takođe, ovaj začin podstiče cirkulaciju, te ubrzava sagorevanje masnih naslaga, naročito onih na stomaku. Pored toga, đumbir može biti koristan i za zdrav ten i blistavu kožu, kao i zdravu i sjajnu kosu.

Postoji dobar razlog zašto je gram šafrana skuplji od zlata. Ovaj začin se već dugo vremena koristi u tradicionalnoj medicini raznih naroda jer popravlja raspoloženje, pa je odličan za lečenje raznih oblika depresije.

Šafran, naime utiče na povećanje serotonina, hormona u mozgu zaduženog za dobro raspoloženje. Međutim, ovo neće samo uticati na vaše raspoloženje, već može i da vam pomogne da se oslobodite loše navike nezdravih grickalica, nakon čijeg jela se postiže isti efekat zadovoljstva kao i nakon konzumiranja ovog začina.

Istraživanja su pokazala da kapsaicin, jedinjenje koje se nalazi u čili papričicama ubrzava metabolizam i može povećati sposobnost tela da sagoreva masti. Upravo zbog toga, ljuta mlevena paprika je odličan borac protiv gojaznosti.

Takođe, ljuta paprika uzrokuje termogenezu, odnosno zagreva telo, što povećava znojenje i sagorevanje masnih naslaga. Stoga je ovaj začin odličan izbor za one koji žele da smršaju, jer podstiče telo da sagoreva više kalorija nego inače, a ustanovljeno je i da smanjuje apetit.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.