Začin za KOJI svi ODLIČNO znamo - stavlja se u SUPU, ima dobar uticaj na IMUNITET, a može se kuvati i ČAJ od njega

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Nov.2023, 10:52

Začin za KOJI svi ODLIČNO znamo - stavlja se u SUPU, ima dobar uticaj na IMUNITET, a može se kuvati i ČAJ od njega

Obično se može kupiti u većini prodavnica, u obliku celog osušenog lista ili u prahu.

Lovorov list (poznat i kao lovor) se obično koristi kao začin za supe i jela od mesa, zbog svog laganog, biljnog ukusa, a takođe se može napraviti i čaj aromatičnog ukusa. List dodajete tokom kuvanja i izvadite ga pre serviranja, jer ga je teško žvakati i variti. Neki ljudi veruju da je lovorov list otrovan, ali to nije tačno.

Postoji mnogo vrsta u porodici >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << lovorovog lista, ali sve imaju sličan ukus i profil ishrane. Sorte lovorovog lista mogu se uzgajati svuda odKariba do Indije, a nalazi se u prodavnicama začina širom sveta.

Prednosti lovorovog lista

Dodaje minimalne kalorije hrani dok povećava količinu vlakana, vitamina, minerala i antioksidanasa.

Uticaj na imuni sistem

Poboljšava imuni sistem. Lovorov list je dobar izvor vitamina A, vitamina B6 i vitamina C. Poznato je da ovi vitamini doprinose stanju imunog sistema. Lovorov list takođe sadrži male količine mnogih vitamina i minerala, kao što su Cink, Magnezijum, Gvožđe i još mnogi drugi.

Pozitivno deluje na digestivni trakt

Čaj od lovorovog lista može pomoći u ublažavanju bolova u stomaku. Čaj je takođe veoma aromatičan, što može pomoći u ublažavanju pritiska u sinusima ili začepljenom nosu.

Smanjuje faktore rizika za dijabetes tipa 2

Uzimanje kapsula od mlevenog lovorovog lista ili čaja od turskog lovorovog lista može da snizi nivo šećera u krvi.

Stvari na koje treba paziti

Lovorov list možete dodati većini slanih jela, ili napraviti čaj. Međutim, ne treba ga jesti sirovog ili u velikim količinama samostalno, jer je težak za varenje.  Takođe, ne preporučuje se preterano korišćenje lovorovog lista, kao začina u hrani, tokom trudnoće i dojenja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.