ZNAKOVI OPASNE INFEKCIJE: Ima BEZBROJ simptoma, napada celo telo kad se najmanje nadate, a TEŠKO se leči

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Feb.2023, 17:59

ZNAKOVI OPASNE INFEKCIJE: Ima "BEZBROJ" simptoma, napada celo telo kad se najmanje nadate, a TEŠKO se leči

Ovo je nimalo bezazleno oboljenje sa velikim brojem simptoma.

Jedna od najčešćih vaginalnih infekcija je kandidijaza. Uzrokovana neravnotežom bakterija i bujanjem gljivica, spada u grupu izuzetno upornih polnih infekcija. 

Pojedina istraživanja pokazuju da na globalnom nivou čak 3 od 4 žene barem jednom u životu "zapate" ovu infekciju, a glavni simptomi su svrab, pojava osipa na vagini, problemi sa mokrenjem i bol tokom seksualnih odnosa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Javlja se još peckanje i svrab polnog organa i pojačan sekret koji je najčešće bele boje, sirast. Crvenilo je znak upale, a vagina je prekrivena belim sirastim kolonijama gljivice.

Kod muškaraca se uglavnom ne javljaju simptomi (tzv. asimptomatski nosioci). Mogu se javiti bele naslage na glansu penisa i prepucijumu. Može se javiti i sekret iz mokraćne cevi. Simptomi genitalne kandidijaze su pogotovo izraženi nakon polnog odnosa jer trenje dodatno pojačava osećaj peckanja i svrab. Kod žena se nakon polnog odnosa moze javiti i bol. Svrab se može proširiti i na područje oko analnog otvora (čmara).

Glavni izazivači ove bolesti jesu trudnoća, antibiotici, nekontrolisani dijabetes, loš apetit, slab imunitet, hormonalni disbalans tokom menstralnog ciklusa, stres i nesanica. Teško da se kandida može u potpunosti izbeći ali se rizik od dobijanja može znatno smanjiti.

Terapija se može sprovoditi antimikoticima. Uz to se primenjuje i simptomatska terapija u zavisnosti od simptoma, a kod intestinalne kandidijaze i hidrokolonoterapija. Važno je uraditi sledeće: zaustaviti dalje razmnožavanje gljivica, uspostaviti prijateljske bakterije i izlečiti creva, tako da kandida više ne može ući u krvotok.

To ćete najpre učiniti ako uravnotežite ishranu, izbegavate mnogo uske pantalone, nosite odeću od prirodnih materijala, i ne koristite tampone ukoliko već imate kandidu. Čim osetite neki od nabrojanih simptoma, odmah se obratite lekaru!

Za lečenje kandide treba upornost i važi za upornu i dosadnu infekciju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.