ŽENE, BIRAJTE PAŽLJIVO: Muškarcima BIOLOŠKI SAT otkucava kao i nama, a TAJNA je u... AJ

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Nov.2017, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŽENE, BIRAJTE PAŽLJIVO: Muškarcima BIOLOŠKI SAT otkucava kao i nama, a TAJNA je u... AJ

Evo u čemu je stvar.

Iako se dugo verovalo kako je otkucavanje biološkog sata isključivo ženski problem, istraživanja pokazuju da razloga za brigu imaju i muškarci te da ne bi trebali predugo čekati da postanu očevi. Istraživači su otkrili da zametak koji je nastao nakon oplodnje spermom starijih muškaraca sporije raste.

Druga studija predstavljena u Američkom društvu za reproduktivnu medicinu je potvrdila činjenicu da sperma starijih muškaraca akumulira >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << više mutacija.

via GIPHY

Takođe, stručnjaci iz Bostona, koji se bave in vitro oplodnjom, otkrili su da se embrioni stvoreni spermom muškaraca starijih od 50 godina dele sporije i treba im duže da dođu u rani stadijum kada su spremni za implantaciju u maternicu.

Za potrebe istraživanja pregledali su video snimke 3532 embriona koji su nastali od 527 parova. Oni u čijem nastajanju je delovala sperma starijih muškaraca, razvijali su se 35 posto sporije od zametaka stvorenih spermom muškaraca mlađih od 35 godina. Kada su uzeli u obzir samo embrione koji su dospeli do stadijuma spremnog za implantaciju, tada su oni nastali iz sperme starijih muškaraca bili 4,3 posto sporiji.

U daljnjoj studiji Odeljenja za biomedicinska istraživanja u Njujorku, istraživači su otkrili je sperma starijih muškaraca sklonija razvijanju mutacija koje rezultiraju pogreškama u DNK. Kažu da sperma starijih ima abnormalan broj hromosoma u svakoj stanici - ili previše ili premalo. To je stanje koje se zove aneuploidija i umanjuje šanse za razvoj zdravog zametka.

Proučili su i DNK sperme starijih muškaraca čije partnerke su nekoliko puta doživele spontani pobačaj. Muškarce su svrstali u sedam grupa, u najmlađoj su bili oni od 25 do 30 godina, a u najstarijoj muškarci stariji od 55 godina.

via GIPHY

- Ovim istraživanjem jasno je dokazano da je i za muškarce, kao i za žene, teže imati potomstvo u starijoj dobi. Starije muškarce i njihove partnerke treba savetovati o rizicima loših ishoda trudnoće i potencijalnim neurorazvojnim problemima kod potomstva - objašnjava Petar predsednik Američkog društva za reproduktivnu medicinu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.