ŽELITE DA SMRŠATE, ALI STALNO STE GLADNI? Ovaj napitak je najbolji drug svake dijete i svi ga imamo u kući!

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Dec.2019, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŽELITE DA SMRŠATE, ALI STALNO STE GLADNI? Ovaj napitak je najbolji drug svake dijete i svi ga imamo u kući!

Ukoliko vam je potreban izgovor da danas popijete još jednu šolju sveže mlevene kafe, ne tražite ga više, jer ste na pravom mestu. Nauka je potvrdila da kafa predstavlja veliku pomoć onima koji muče muku sa viškom kilograma. I to i iznutra i spolja.

Najnovija studija sprovedena na Univerzitetu u Notingemu otkriva nam da kafa podstiče i ubrzava funkciju smeđeg masnog tkiva u organizmu, onog tkiva koje sagorevanjem kalorija iz masti i šećera podižu temperaturu našeg >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tela, onda kada nam je to potrebno.

- Definitivno smo utvrdili da kafa može da pomogne u kontroli telesne težine. Sada nam ostaje još da da utvrditi na koji tačno način ovaj napitak deluje kao aktivator smeđe masti, odnosno da li je za to zaslužan kofein ili neka druga supstanca koja se nalazi u kafi – objasnio je jedan od istraživača, profesor Majkl Simonds.

Još su ranije studije utvrdile da nekoliko šolja sveže mlevene kafe dnevno ima sjajan učinak na ubrzanje našeg metabolizma. Recimo, ako uz regularnu dijetu povećate unos kafe za jednu dozu, ona će biti daleko delotvornija.

Aktivni sastojci u kafi koji ubrzavaju sagorevanje masti su sam kofein, teobromin, teofilin i hlorgena kiselina, za koju je utvrđeno da usporava apsorpciju ugljenih hidrata. Takođe, kafa je sjajan diuretik, što znači da pomaže u izbacivanju viška tečnosti iz organizma. To ne samo da je korisno kod nadutosti koja se javlja tokom PMS-a, već i u borbi sa glavnim neprijateljem ženskog tela – celulitom.

No, kad smo već kod celulita i strija, dobro je znati i to da nakon uživanja u omiljenoj sveže mlevenoj kafi ostane talog u šoljici, koji je sjajna stvar za masažu problematičnih delova, kao što su butine, stomak i struk, jer pomaže u drenaži nakupljene tečnosti i toksina, ubrzava se cirkulacija, a pritom kožu čini finom i glatkom.

Pokazalo se i da šolja kafe može da smanji apetit, odnosno lučenje hormona grelina, koji je zadužen za regulisanje osećaja gladi ili sitosti.

Naravno, da bi bila još efikasnija, podrazumeva se da ćete svežu mlevenu kafu piti bez mleka i previse šećera, odnosno bez dodatnih kalorija koje bi vam zapravo napravile kontrauslugu.

Ako već morate neki dodatak da stavite u nju, probajte sa prirodnim zaslađivačima, mlekom od orašastih plodova, kockicom crne čokolade ili da joj dodate tek malo cimeta ili vanile. Naravno, ne zaboravite da uživate u njenom mirisu i ukusu bez obzira da li je pijete sami ili u društvu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.