ZBOG OVOGA NE MRŠAVITE: Nutricionista upozorava na SKRIVENE KALORIJE u toku dana, a zbog kojih se NENORMALNO GOJIMO

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jul.2023, 09:37

ZBOG OVOGA NE MRŠAVITE: Nutricionista upozorava na SKRIVENE KALORIJE u toku dana, a zbog kojih se NENORMALNO GOJIMO

U ovome se nalazi gomila ugljenih hidrata i masti, a to konzumiramo stalno

Pokušavate da smršate, ali jednostavno ne vidite da se stanje na vagi menja. Danas ćemo vam otkriti u čemu je problem - upadate stalno u zamku skrivenih kalorija.

Govorimo o hrani i pićima koji se ne uzimaju u obzir često, ali dodaju gomilu kalorija vašoj svakodnevnoj ishrani.

- Ako želite da smršate, prekomerna potrošnja kalorija može >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << biti faktor koji doprinosi smanjenju gubitka težine, pored ostalih faktora, kaže registrovana nutricionistkinja Džena Houp i dodaje:

- Kao rezultat toga, skrivene kalorije su često one koje je najlakše preterano konzumirati i stoga, kada ih postanete svesni, i njih je najlakše smanjiti.

Da li ste žrtva nekih od ovih skrivenih kalorija?

Šećer u čaju ili kafi

Uvek dodajete malo slatkoće svom napitku?

- Jedan šećer je ekvivalentan 5 g šećera što čini dodatnih 20 kalorija, objašnjava Džena i dodaje: - Samo 5 g šećera je ekvivalentno jednoj šestini preporučenog maksimalnog dnevnog unosa šećera. Iako broj kalorija možda ne zvuči previše značajno, ako dodajete dva šećera u dve šoljice čaja ili kafe dnevno, to je oko 80 kalorija i 20 g šećera više dnevno.

Da biste smanjili i uštedeli na nekim kalorijama, Džena preporučuje da prepolovite količinu šećera u čaju ili kafi i da je postepeno smanjujete dok vam više ne bude potrebna.

Slobodno sipanje voćnog soka

Džena kaže da je generalno preporučena veličina porcije za sokove oko 150 ml, što u proseku sadrži oko 70 kalorija i 15 g šećera (u zavisnosti od soka).

- Ovo je dovoljno velika količina, iako većina ljudi konzumira mnogo više od 150 ml u porciji i više od 250 ml po porciji, objašnjava ona i dodaje: - Ovo može značajno povećati unos kalorija i šećera.

Držite se jednog voćnog soka od 150 ml dnevno ili koristite sok da biste poboljšali ukus vode.

Previše preliva za salatu

Kašika maslinovog ulja je jedna stvar, ali koliko često uhvatite sebe da sipate prelive po svojoj salati za ručak?

Džena kaže da neki komercijalni prelivi za salatu mogu biti posebno bogati kalorijama, soli, šećerom i zasićenim mastima.

- Klasični preliv za cezar salatu može da sadrži oko 60 kalorija po preporučenoj porciji. Štaviše, često konzumiramo mnogo više od preporučenih veličina porcija.

Ona dodaje: - Gde je moguće, pokušajte da se držite limunovog soka i sirćeta da začinite salate, ako želite da smršate.

Začini na vašem letnjem roštilju

- Pošto je sezona roštiljanja, mnogi od nas mogu postati žrtve začina, koji mogu drastično povećati kalorije na vašem tanjiru, kaže Džena.

U stvari, samo jedna porcija majoneza može da sadrži 100 kalorija, a porcija kečapa i roštilj sosa sadrži oko 15 do 20 kalorija.

- Velike su šanse da ovog leta nećete moći da izbegnete nekoliko kobasica ili pljeskavica, tako da je to svakako nešto što treba imati na umu ako želite da smršate, kaže ona.

Uvek naručujete ovseno mleko u kafeima

Ovseno mleko je izuzetno dobro kada su u pitanju zamene za mlečne proizvode.

Ali kao što Džena ističe, u stvari ima više kalorija nego što mislite, i više od drugih alternativa kao što su badem i soja.

- Ovseno mleko može da sadrži oko 50 kalorija na 100 ml, a neke od verzija sadrže i nešto više, objašnjava ona i odaje: - Late može da sadrži oko 250 ml mleka, što znači da kafa sa ovsenim mlekom može da sadrži 125 kalorija, koje se često ne uzimaju u obzir.

Umesto toga, pokušajte da se odlučite za nezaslađeno bademovo mleko, jer ono sadrži mnogo manje kalorija.

Grickanje

Ako obožavate grickalice, može biti teško pratiti šta sve jedete tokom dana, jer nekada jedete i nesvesno.

- Užine često dobijaju lošu reputaciju i to je obično zato što grickalicama smatramo hranu sa visokim sadržajem šećera, soli i masnoće, kao što su keksevi, čipsevi i čokoladice, objašnjava Džena.

- Međutim, grickalice mogu biti odličan način da dopunite svoje mikronutrijente, pomognete da stabilizujete nivo šećera u krvi i da vam pomognu da stabilizujete nivo šećera u krvi i provedete ostatak dana. Ako ste neko ko uživa u grickanju, uverite se da je uvek u redovno vreme.

Ona dodaje: - Pored toga, težite nižim unosima šećera, unosite više proteinskih grickalica koje će pomoći da se stabilizuje nivo šećera u krvi, poveća sitost i smanji prejedanje.

Ona preporučuje kuvana jaja, ovsene kolače ili isečeno voće sa humusom, pečeni pasulj ili slanutak, prirodni jogurt sa svežim bobicama ili komadima voća sa kašičicom putera od kikirikija.

- Pored toga, od suštinskog značaja je da ostanete hidrirani, jer često signali žeđi mogu biti pogrešno protumačeni kao signali gladi, što može dovesti do prejedanja, zaključuje Džena.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.