ZAŠTITITE SE OD AMBROZIJE - Nekoliko saveta koji pomažu u kritičnim situacijama, a odnose se i na pravilnu higijenu

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Okt.2022, 15:45

ZAŠTITITE SE OD AMBROZIJE - Nekoliko saveta koji pomažu u kritičnim situacijama, a odnose se i na pravilnu higijenu

Olakšajte sebi!

Alergija na ambroziju je nešto što predstavlja muku velikom broju ljudi ovih dana. Ambrozija izaziva čak sedam 7 zdravstvenih tegoba, a poleni su aktuelni od sredine jula do kraja oktobra.

Cvetanje ambrozije traje od kraja jula do kraja oktobra. Zato se osobama koje su alergične na polen preporučuje da izlaze uveče u šetnju, kad rosa smanji koncentraciju polena u vazduhu, ili posle kiše. Oni koji imaju problema moraju da se obavezno pridržavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << propisane terapije lekara i da redovno održavaju higijenu nosa fiziološkim rastvorom.

Ako u okolini nema ambrozije, to ne znači da nema i polena jer vetar može da prenese polen i do 300 kilometara - objašnjavala je svojevremeno dr Gorana Isailović, dermatovenerolog i profesor na Višoj medicinskoj školi.

Ljudski organizam različito reaguje na alergene. Osim standardnih reakcija poput curenja nosa ili svraba očiju, dešavaju se i alergijske reakcije na sluzokoži creva, koje je ponekad teško otkriti. Sve alergične osobe muče slični simptomi, a to su kijavica, svrab i obilna sekrecija iz nosa, glavobolja, suzenje, kašalj, otežano disanje.

Kalendar cvetanja

Prevencija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.