ZABORAVITE NA KREME ZA SUNČANJE: Ovo su PRIRODNI, POTPUNO ZDRAVI načini da se zaštitite od Sunca!

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jun.2021, 07:06

ZABORAVITE NA KREME ZA SUNČANJE: Ovo su PRIRODNI, POTPUNO ZDRAVI načini da se zaštitite od Sunca!

Ovo će svima biti od koristi!

Iako jedva čekamo da dođe leto, odmor i blagodeti sunca, vrlo brzo počinjemo da se žalimo na visoke temperature i crvenilo nastalo prilikom izlaganja suncu.

Kreme sa zaštitnim faktorom su iz godine u godinu sve skuplje, ponekad i nedelotvorne, a ponekad su i suviše masne i teško se ispiraju. Zbog toga smo sastavili spisak i kratko uputstvo za korišćenje prirodnih preparata i namirnica iz frižidera koje vam mogu pomoći u zaštiti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od sunca.

Ulje od semenki maline

Ulje od semenki maline ima najviši prirodni zaštitni faktor, koji u zavisnosti od uslova gajenja iznosi od 28 do 50. Ima jaka protivupalna svojstva, pa je veoma pogodno za kožu sklonu iritacijama, osipu i ekcemima.

Ulje od lešnika

Ulje od lešnika je popularan dodatak prirodnim kozmetičkim proizvodima. Cenjeno je kao zaštita od sunca jer štiti i od UVA i od UVB zračenja. Brzo se upija, sprečava fotostarenje i štetan uticaj spoljnih faktora. Pogodno je za negu mešovite i suve kože.  Procenjeni prirodni SPF (sunčani zaštitni faktor) iznosi između 10 i 30.

Ulje od šargarepe

Ulje od šargarepe poboljšava opšte stanje kože i daje joj elastičnost. Istovremeno deluje protiv različitih kožnih oboljenja: ekcema, psorijaze, čireva, žuljeva, a ujedno sprečava bore i staračke mrlje. Procenjeni prirodni SPF varira od 38 do 40.

Ulje od pšeničnih klica

Ulje od pšeničnih klica najbolji je prirodni izvor vitamina E, što ga čini izvanrednim za negu kože. Posebno prija suvoj koži, preporučuje se za prevenciju znakova starenja, dubinsku regeneraciju kože i lečenje iritacija. Ne smeju ga koristiti jedino osobe alergične na pšenicu. Procenjeni prirodni zaštitni faktor je SPF 20.

Sojino ulje

Sojino ulje prolepšava i ujednačuje ten, ali i sprečava bore. Bogato je vitaminom E i brzo se upija. Ovo ulje ima SPF 10. Koristi se i kao sredstvo protiv komaraca.

Ishrana je bitna za negu kože

Ishrana je odgovor na sve. Ukoliko imate problema sa viškom kilograma – ishrana. Borite se protiv celulita – ishrana. Lošijeg ste zdravlja – ishrana. Ali ishrana je veoma bitna i kada je u pitanju nega kože.

Najvažnije je da vam hrana bude bogata karotenoidima, koji pripremaju kožu za sunce, ali i vitaminom C, koji je štiti i obnavlja. Ukoliko svakodnevno konzumirate dole navedene namirnice zaštitićete kožu od UV zraka, podstaći regeneraciju i smanjiti mogućnost alergijskih reakcija.

Nar

Osim toga što će vas zaštititi od sunca, nar će ujedno i ojačati površinski sloj kože što će joj dati dodatnu otpornost.

Zeleni čaj

Kada sunce nije previše jako, umesto standardne kreme za sunčanje možete koristiti zeleni čaj.

Skuvajte malo jači čaj (najbolje je da kupite na meru i stavite šaku čaja ili ukoliko imate čaj u kesicama da skuvate nekoliko kesica u količini vode za jedan čaj) i nanesite ga na telo pomoću vate.

S obzirom na to da ovaj čaj sadrži kofein osim toga što će služiti kao zaštita od sunca zeleni čaj će vam pomoći da zategnete kožu i uklonite nedutost oko očiju. Ovaj čaj je pogodan da se koristi tokom dana jer nije mastan, a pošto sadrži antioksidante uticaj sunčevih zraka skoro da okreće u vašu korist.

Naravno unos zelenog čaja u organizam dodatno može pomoći u zaštiti kože, pa je preporučljivo da se pije najmanje jednom dnevno. Nemojte preterivati, jer može prouzrokovati laksativni efekat.

Paradajz – salata, sok, sos i maska

Likopen je veoma važan antioksidans koji bi trebalo unositi u organizam naročito tokom leta. Paradajz je jedan od najboljih izvora likopena. ZAPAMTITE što je crveniji paradajz – više likopena sadrži u sebi. Ovaj dragoceni sastojak lakše se apsorbuje kada je paradajz skuvan, pa se preporučuje konzumiranje sosa od paradajza, supe i pirea dan pre odlaska na plažu.

Takođe, paradajz smanjuje crvenilo nakon sunčanja, pa možete pire od paradajza nanositi na kožu kao masku.

Semenke suncokreta i riba

Vitamin E je jak antioksidans koji štiti kožu od starenja i UV zračenja. Oko 30 g očišćenih semenki sadrži dve trećine preporučene dnevne doze ovog vitamina. Koristite suncokret kao dodatak salatama, ovsenoj kaši ih ih jednostavno možete grickati. Losos, tunjevina, orasi i lan su bogati omega-3 masnim kiselinama, koje štite kožu i usporavaju njeno starenje. (Napomena: kažu da tunjevina ne bi trebalo da se jede često!)

Nakon svih ovih saveta, spremni ste za sunčanje. Ipak, potrudite se da se ne sunčate previše u periodu kada je zračenje najjače.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.