Volela OBA POLA, na filmu se nasmejala samo jednom, nikada nije dala intervju - Detalji života Grete Garbo dugo su bili MISTERIJA, a evo kakva je ZAISTA bila!

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Apr.2023, 10:55

Volela OBA POLA, na filmu se nasmejala samo jednom, nikada nije dala intervju - Detalji života Grete Garbo dugo su bili MISTERIJA, a evo kakva je ZAISTA bila!

Potpuno drugačija, tajanstvena i zatvorena za druge do kraja života!

Greta Garbo bila je američka glumica švedskog porekla i jedna od najvećih filmskih zvezda tridesetih godina 20. veka.

O njoj se pričalo da je i tokom detinjstva maštala da postane glumica, a odrastala je u siromaštvu, u stanu gde nije imala ni toplu vodu. Kasnije, kada je postala slavna osećala je kao veliki nedostatak to što nije završila srednju školu.

“Duge zimske noćI bile >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su večno sive. Otac bi sedeo u uglu i čitao novine. U drugom ćošku, majka bi uzdišućI krpila staru odeću. Mi, deca, šaputali bismo ili samo sedeli u tišini. Svi smo bili jako nervozni, kao da se neka opasnost osećala u vazduhu. Takve večeri se osetljivoj devojci zauvek urežu u sećanje. Svi stanovi u kraju gde smo živeli, ličili su jedan na drugi – njihova ružnoća uklapala se u sve što je i nas okruživalo.”

— sećala se Greta Garbo godinama kasnije.

Njena karijera je krenula od skromne prodavačice do svetske zvezde. Naime, Greta je prvenstveno radila kao prodavačica i dizajner šešira, da bi je isti poslodavac, uočivši njenu privlačnost, zaposlio kao manekenku.

Postala je toliko popularna da je njen prvi zvučni film “Ana Kristi” reklamiran pod sloganom “Garbo govori”.

Greta je za ovu ulogu prvi put bila nominovana za Oskar za najbolju glavnu glumicu, a Ana Kristi je bio komercijalno najuspešniji film 1930. godine. Bio je toliko popularan da je sledeće godine snimljena nemačka verzija, opet sa Gretom kao Anom Kristi.

Ogroman šok doživela je tokom snimanja filma Temptress kada joj je od raka limfnih žlezda umrla sestra Alva. Iako je od nje bila starija dve godine, Greta ju je uvek oslovljavala sa mlađa sestrica. Sa ciljem da ne gube vreme i novac, kuća MGM joj nije dopustila da otputuje u Švedsku na pogreb.

Pošto nije mogla da tuguje sa porodicom, gubila je volju i za radom.

Iako tako popularna i uspešna, Greta je bila jako nesrećna. U pismu svojoj dugogodišnjoj prijateljici se žali da je upala u duboku depresiju, da je sama i da po ceo dan radi, da je Amerika grozna mašinerija koja ubija dušu, kao i da joj sreću pričinjava jedino kada šalje novac svojoj porodici.

Greta je važila za drsku glumicu, glumicu koja je mrzela ljude. Pa shodno tome skoro nikada nije davala intervju, pa je njen ljubavni život i danas misterija. Gretu su veći deo života pratile glasine da podjednako voli muškarce i žene.

Greta se nije udavala i nije imala dece i živela je sama. Ljubavne afere koje je imala sa brojnim glumicama bile su javna tajna. Ona sama nikada priče nije potvrđivala, ali ni demantovala, a na listi njenih, što javnih što tajnih partnera nalaze se i imena poput Džona Gilberta, Luiz Bruks, Marlen Ditrih, Džoni Vajsmiler, Ža Ža Gabor…

Jedna od prvih homoseksualnih veza bila je sa glumicom Monom Martens, koju je upoznala na snimanju filma „Saga o Gesti Berlingu“.

O tome koliko se Greta plašila vezivanja za ljude govori i detalj iz knjige kontroverznog engleskog publiciste Najdžela Kotorna „Ljubavni život holivudskih boginja“, gde se navodi da je Greta pobegla sa same ceremonije venčanja sa glumcem Džonom Gilbertom, a da je ona priznala da se plašila da će joj komandovati i naređivati šta da radi. „Oduvek sam želela da ja budem ona koja se pita“, rekla je ona.

#GretaGarbo https://t.co/cspuztBpp2

— porcelainballet (@porcelainballet) November 18, 2022

Greta Garbo je važila za najseksepilniju ženu u pantalonama, a ona nije krila da se dobro osećala noseći muške jakne, sakoe, kravate i muški nakit.

- Garbo uopšte nije negovala njenu kožu. Nikada je nisam video da stavlja kap kreme. S vremena na vreme trljala je komad leda na lice "da osveži“, kako je rekla. Malo šminke je bilo na njenom toaletnom stočiću. Osim pudera za lice i srebrnih toaletnih potrepština išta više. Slično je tretirala i parfem. Imala je samo jednu bočicu sa mirisom gardenije, ali se nije smanjila tokom našeg boravka. Mirisala je samo na sapun od lavande., rekla je Sigrid.

Pod tušem je oprala kosu šamponom, a zatim je isprala vodicom koju sam za nju napravio od semena kamilice. To je sprečilo da potamni i dalo joj prelep sjaj. Glumičina kosa je bila ravna kao strela, a po kući joj je bila uvek puštena, sa pramenovima iza ušiju.

#GretaGarbo https://t.co/OuEIE25cZC

— Argosy TV (@ArgosyTv) November 20, 2022

Garbo je od javnosti skrivala i podatke o svojoj imovini. Koliki je stvarni iznos saznalo se tek nakon njene smrti i otvaranja testamenta. Žena koja se čitavog života plašila siromaštva iza sebe je svojoj nećaki Grej ostavila bogatstvo procenjeno na 55 miliona dolara!

Stalno je bila u pokretu - selila se od kuće do kuće, stalno tražeći više privatnosti. Klarens Braun je ispričao kako ga je jednom pozvala kod sebe da pročita neki dijalog sa njom, a ispostavilo se da je poslednjih godinu dana živela preko puta njegove kuće.

Hrvatski autor Miro Gavran režirao je dramu „Tajna Grete Garbo“, koja je premijerno bila izvedena 25. februara 2012. u pozorištu Madlenianum. Lik Grete tumačila je Tanja Bošković, koja je tada govorila:

“Greta Garbo nije volela glamur i taj pogubni, površni Holivud, bez obzira na to koliko je bila glamurozna. Ona je bila duboka osoba – po osećanjima, po služenju lepoti, ali takođe je bila veoma opsednuta umetnošću… Interesantno je to što se ona nama predstavlja kroz ovaj komad u onim godinama u kojima o njoj ništa ne znamo. Ne znamo šta se dešavalo Greti pedesetih godina 20. veka. Miro Gavran je upravo u 1954. godinu smestio radnju predstave, kada je ona imala pedeset godina. O tom periodu imamo šture podatke – da je živela negde u okolini Njujorka. Greta Garbo je bila izuzetno zanimljiva osoba, ali tajanstvena. Ona nije davala da se lako ulazi u njen život. Bila je emotivni gigant, ozbiljan intelekt“, kazala je Boškovićeva.

Nakon blagog srčanog udara završila je u bolnici, a zbog prestanka rada bubrega preminula je 15. aprila 1990. u 84. godini. Njena urna je prebačena u rodni Stokholm.

Priča kaže da je torta Greta Garbo, koja nosi ime jedne od najlepših glumica ikada, nastala u Budimpešti, po recepturi jedne od najčuvenijih i nasjtarijih poslastičarnica u gradu.

Za besprekornu liniju čuvene Garbo zaslužan je bio  Bendžamin Gejlord Hauzer, proslavljeni nutricionista, koji je diktirao zaista neobične recepte - živa jaja mućena u soku od pomorandže ili kuvani grejpfrut preliven melasom.

Greta Garbo je često slala režisere da joj donesu milkšejkove kada je snimala ljubavne scene

Priča se da je Greta koristila razne alijase, kupovala i po nekoliko avionskih i pozorišnih karata kako bi sačuvala svoju privatnost.

Priča se da je bila špijun tokom Drugog svetskog rata

Tokom života imala je 48 pasa. Bila je i vlasnica potomaka čuvenog nemačkog ovčara Rin Tin Tina. 

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.