Veruje se da je SVETA VODICA NAJJAČI LEK: Evo kada je NAJISPRAVNIJE da se koristi i šta treba da se izgovara dok je PIJE

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Sep.2023, 21:04

Veruje se da je SVETA VODICA NAJJAČI LEK: Evo kada je NAJISPRAVNIJE da se koristi i šta treba da se izgovara dok je PIJE

Vernici sa kojima smo razgovarali tvrde da je naučno dokazano da ima lekovita dejstva

Sveta vodica prestavlja mesto u kojem se misteriozno spajaju dva duha: duh života (inherentan svakoj vodi) i Duh Sveti, koji silazi u običnu vodu zahvaljujući posebnom sakramentu zvanom blagoslov vode. Sveta voda i voda svetih izvora su najjači lek, ali lek je više za dušu nego za telo.

Osvećena voda se koristi prilikom osvećivanja hramova, domova, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nadgrobnih spomenika i raznih predmeta koji čoveku služe ili se on njima koristi.

U svetoj tajni Krštenja, osvećena voda postaje "vodom očišćenja, banjom preporoda, izvorom života", u kojoj se kršteni rađa "vodom i Duhom" za novu stvarnost Carstva Nebeskoga.

Veruje se da je sveta voda najjači lek i da može pomoći kod bilo koje tegobe, te se stoga kod raznih bolesti preporučuje uzimanje svete vodice.

Vernici sa kojima smo razgovarali povodom svete vodice tvrde da je ovo i naučno dokazano, da su eksperimenti koje su sproveli naučnici pokazali da različiti uzorci svete vode imaju isto elektromagnetno zračenje, koje je prema njihovim navodima različito od zračenja proste vode.

Oni upozoravaju i da se sveta voda mora tretirati na poseban način, ne kao lek iz apoteke, već kao svetište, inače će izgubiti svoja jedinstvena svojstva. Ali uz pravilnu upotrebu i iskrenu veru, kažu da će sveta voda pomoći u izlečenju gotovo svake bolesti.

Kada se vrši osvećenje vode?

Poznata su dva osvećenja vode: veliko i malo.

Veliko vodoosvećenje se vrši dva puta u godini na Krstovdan (Navečerje Bogojavljenja) i na Bogojavljenje, u kome se sećamo Krštenja Isusa Hrista u reci Jordan, u kome Crkva vidi ne samo prototip omivanja grehova, no i stvarno svećenje prirodne vode pogružavanjem Boga u telu u vodu.

To je svečani obred kojem, skoro redovno, prisustvuje veliko mnoštvo naroda, koji osvećenu vodu nose svojim domovima, jer se ta Sveta Vodica – Bogojavljenska, čuva u svakom domu preko cele godine kao velika svetinja, a koristi se samo u velikoj nuždi (bolesti, uznemiravanje od strane zlih duhova). U nekim našim krajevima običaj je da sveštenik sam raznosi Bogojavljensku vodicu po domovima vernika.

S druge strane, malo vodoosvećenje vrši se u različitim prilikama, pri drugim crkvenim činovima i obredima, pa i na traženje pojedinih vernika. Prema svakoj potrebi, može se vršiti malo osvećenje vode u svako vreme i na svakom mestu: u kući, u polju, u vrtu i tako dalje.

Kako rukovati svetom vodom i kako je čuvati kod kuće

Svetu vodu treba čuvati na posebno određenom mestu. Ako kod kuće imate ikone okačene u "crvenom" uglu, bolje je da svetu vodicu čuvate na istom mestu, iza ikona ili pored njih. Posudu sa svetom vodicom možete staviti u poseban ormarić (kutiju) u kojem se čuvaju sveće, tamjan, crkveno ulje. Ako svetu vodicu nije moguće staviti blizu ikona ili u poseban ormarić, oslobodite policu za nju u ormariću ili na polici, a pored nje stavite ikonu.

Nema smisla držati svetu vodu u frižideru. Nemojte je čuvati pored hrane.

Kako piti svetu vodu

Svetu vodu treba piti na prazan stomak nakon molitve. Svetu vodu je bolje uzimati uz crkvenu osvećenu prosforu.

Molitva za usvajanje prosfore i svete vodice

"Gospode Bože moj, neka Tvoj sveti dar i Tvoja sveta voda budu za oproštenje mojih greha, za prosvetljenje mog uma, za jačanje moje duhovne i telesne snage, za zdravlje moje duše i tela, za pokoravanje moje strasti i nemoći po Tvojem bezgraničnom milosrđu po molitvama Prečiste Tvoje Majke i svih Tvojih svetih. Amin".

U slučaju pogoršanja bolesti, Sveta voda se mora uzimati svaki sat, čitajući ovu molitvu. Osim toga, ujutro i uveče nakon uzimanja svete vode, morate pročitati molitvu Bogorodice "Iscjeliteljica":

"Primi, o sveblažena i svemoguća Gospođo Gospođo Djevo Marijo, ove molitve, sa suzama koje su Tebi donijele od nas, nedostojnih slugu Tvojih, na zdravu sliku Tvoju, pjevanje onih koji sa nježnošću šalju, kao da si sama ovdje i slušaš na našu molitvu. Prema kojima je ispunjenje ispunjenje ispunjenja, osloboditi tuge, dati slabo zdravlje, sjebano i ciljano iscjeliti, otjerati demone, uvrijeđene od nevolja, procurilo čišćenje i malu djecu Miluyshu: ipak, gospodarica Bogorodice, iz uza i tamnica slobode i sve slobode i slobode Ti iscjeljuješ razne strasti: sva suština je moguća Tvojim zastupništvom kod Sina Tvoga, Hrista Boga našega. O, Presveta Majko, Presveta Bogorodice! Ne prestani da se moliš za nas, nedostojne sluge Tvoje, da Te veličam i poštuješ, i klanjajući se Tvom Prečistom Liku sa nježnošću, i neopozivu nadu i nesumnjivu vjeru u Tebe, Preslavna i Prečista Djevo, sada i uvijek i zauvijek i ikada. Amen".

Koliko se dugo može čuvati Sveta Vodica?

Sveta Vodica, naročito ona Bogojavljenska (koju narod uglavnom i nosi svojim domovima), može se čuvati neograničeno vreme. Ma koliko je dugo čuvali, ona ne gubi svoju osvećujuću blagodat niti postaje podložna kvarenju. Ima u narodu porodica koje Bogojavljensku vodicu čuvaju po trideset i više godina, s tim što svake godine, od nove vodice, kada je donesu iz crkve, pomalo dodaju u flašu u kojoj drže staru vodicu.

Što se tiče vodice koja se po domovima sveti pred Vaskrs ona se u toku posta može, i treba, uzimati svako jutro po malo pre jela, i tako utrošiti. Ona se upravo i osvećuje sa tim ciljem da bi sveti veliki praznik Vaskrsenje Hristovo dočekali u osvećenim domovima.

Osvećena vodica za Krsnu slavu sva se upotrebi na spravljanje slavskog kolača i koljiva, a može i da se ostavi malo za piće da svi članovi doma popiju po gutljaj za osvećenje duše i tela.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.