Vaša deca obožavaju da DAVE POMFRIT u DODACIMA? Stručnjak otkriva sve o KEČPU i omiljenom saputniku VIRŠLI, SENFU - Evo šta je ZDRAVIJE!

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jan.2024, 22:36

Vaša deca obožavaju da "DAVE" POMFRIT u DODACIMA? Stručnjak otkriva sve o KEČPU i omiljenom saputniku VIRŠLI, SENFU - Evo šta je ZDRAVIJE!

Kečap i senf, popularni dodaci jelima širom sveta, razlikuju se po nutritivnim vrednostima. Kečap, iako sadrži likopen, može imati visok sadržaj dodatog šećera i natrijuma. Sa druge strane, senf je obično bez šećera i ima nižu kalorijsku vrednost, čineći ga boljim izborom iz perspektive ishrane. Potrošačima se savetuje da biraju kečap bez dodatog šećera i senf sa nižim sadržajem natrijuma. Važno je obratiti pažnju na sastojke i veličinu porcije kako bi se postigla uravnotežena >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ishrana

Kečap i senf su omiljeni dodaci za hamburgere, viršle, pomfrit i još mnogo toga - ali šta je bolje za vaše zdravlje?

- Kečap i senf su dva najpopularnija dodatka širom sveta i mogu se dodati raznim vrstama obroka i jela, rekao je Ejveri Zenker, registrovani dijetetičar u Everflek Fitness-u, centru za obuku koji se nalazi u Kanadi.

- Hranljivi profili kečapa i senfa mogu značajno da variraju, u zavisnosti od vrste i količine korišćenih sastojaka.

Uprkos različitim nutritivnim specifikacijama kečapa i senfa, još uvek postoje neke opšte informacije o ovim popularnim dodacima koje vredi razmotriti sledeći put kada budete razmišljali da iscedite tubu.

Nutritivne vrednosti kečapa

- Klasični kečap ima paradajz, sirće, različite oblike kukuruznog sirupa, so i začine, rekla je Tina Marinako, registrovani dijetetičar i vlasnica Health Dinamics LLC u Nju Džersiju

Dženifer Haus, registrovani dijetetičar kompanije First Step Nutrition, rekla je da jedna kašika kečapa sadrži 19 kalorija, oko četiri grama šećera i 150 mg natrijuma.

U proseku, senf je bio zdravija opcija.

- Primarni sastojak je paradajz, a zatim sirće, šećer, so, začinsko bilje i začini, rekla je ona.

Možda ćete čuti da je kečap "čisti šećer", rekao je Haus – ali šećer je zapravo treći sastojak dodatka.

Sastojci su obično navedeni u opadajućem redosledu po težini ili zapremini, pri čemu prvi navedeni sastojak ima najveću količinu.

- Iako ima više šećera i soli od drugih začina, kečap ima neke nutritivne prednosti, rekao je Haus i dodao: - To je jedan od najboljih izvora likopena, antioksidansa za koji se zna da štiti od raka prostate.

Kečap se takođe može koristiti kao "hrana za maskiranje" za izbirljive mališane u onome što se zove koncept "lančanja hrane", rekao je Haus, u kojem se poznata hrana poput kečapa koristi kao maska za uvođenje nove hrane.

- Iako ne bih označio kečap kao najbolji izbor za školski ručak, ne mislim da je toliko nezdrav kao što često čujete, rekao je Haus.

Drugi dijetetičari ne gledaju tako optimistično, s obzirom da mnogi brendovi kečapa imaju visok nivo dodatog šećera i natrijuma.

- Američko udruženje za srce preporučuje ograničavanje dodavanja šećera na 25 grama dnevno za žene i 36 grama za muškarce, rekao je Zenker.

- Sa kašikom kečapa koja sadrži oko četiri grama šećera, može se brzo dodati, posebno ako se koristi velikodušno.

Zbog toga, kada birate kečap, Zenker savetuje da tražite brendove bez dodatog šećera ili kukuruznog sirupa sa visokim sadržajem fruktoze. - Ako vam je cilj smanjenje unosa natrijuma, postoje brendovi kečapa sa manjom količinom natrijuma koje možete izabrati, primetila je ona.

Ta četiri grama šećera (ekvivalent jednoj kašičici) obično su u obliku kukuruznog sirupa sa visokim sadržajem fruktoze, upozorio je Marinako.

- Malo kečapa tu i tamo kao dodatak neće uništiti vaše zdravstvene ciljeve, rekla je.

- Međutim, ako davite pomfrit u kečapu, šećer se zaista može povećati, primetila je ona.

Rekla je da je radila sa porodicama u kojima su roditelji, pokušavajući da navedu decu da povećaju unos povrća, puštali da se mažu na kečap u šoljicama, što iznosi ogromnih 16 kašičica po šolji.

Baš kao što je Zenker uradio, Marinako je rekao da se preskoči kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze i da izabere kečap sa prirodnim zaslađivačima poput pravog šećera.

Takođe je rekla da prenesu proizvode koji imaju veštačke zaslađivače poput sukraloze.

- Pojavila su se neka istraživanja koja sugerišu da dugotrajna upotreba sukraloze može doprineti insulinskoj rezistenciji, rekla je Marinačio, dodajući da insulinska rezistencija može dovesti do povišenih nivoa glukoze u krvi, što vremenom može dovesti do predijabetesa i dijabetesa tipa 2.

Nutritivne vrednosti senfa

Pa šta je u tom pikantnom žutom dodatku?

- Klasični senf ima seme gorušice, sirće, so i začine, ali obično ne sadrži šećer, osim ako nije namenjeno da bude slatko, poput medenog senfa, rekla je Marinačo.

Kao i kod kečapa, profil ishrane senfa može biti prilično različit u zavisnosti od brenda.

Veličina porcije jedne kašičice senfa obično sadrži 3-5 kalorija i oko 110 mg natrijuma, rekao je Zenker.

- Većina etiketa sa ishranom senfa prikazuje jednu porciju kao nula kalorija, jer je hrana koja sadrži manje od pet kalorija po porciji dozvoljena da se zaokruži na nulu, rekla je ona.

- Dakle, ako jedete brojne porcije senfa, to neće biti nula kalorija, ali takođe nije uobičajeno jesti količine senfa do te mere da su ukupne kalorije značajne.

Iako je Zenker rekao da senf nije značajan izvor mnogih hranljivih materija, obično je bez šećera, trans masti i holesterola.

Stručnjak za ishranu podstakao je potrošače da biraju senf koji sadrži kurkumu za boju, a ne veštačke boje.

Kako je Haus razradio, kurkuma sadrži kurkumin i daje senfu jarko žutu boju (većina svetlih, šarenih celih namirnica sadrži antioksidante).

- Kurkumin je antiinflamatorni i antioksidans, rekla je ona.

- Semenke gorušice takođe mogu imati zdravstvene prednosti i sadrže zdrave omega-3 masti. Međutim, sadržaj masti u jednoj kašičici senfa je nula grama, tako da je količina minuskula, dodao je Haus.

Sve u svemu, Haus i drugi stručnjaci su izjavili da je senf zdrav začin.

- Ako treba da izbegavate natrijum u ishrani i jedete mnogo senfa, potražite verziju sa nižim sadržajem natrijuma, rekao je Haus.

- Ako pazite na unos šećera, umanjite porcije senfa od meda ili drugih zaslađenih sorti senfa, rekla je Marinačo.

Dakle, da li su senf ili kečap zdravi?

Iz perspektive ishrane, senf je obično bolji izbor od kečapa.

- Senf je zdraviji od kečapa. Niže je kalorija i nema visoko fruktozni kukuruzni sirup kao većina brendova kečapa. Slani ukus senfa vas sprečava da jedete previše da biste premašili preporučene količine natrijuma, rekla je Marinačo.

- Ako pazite na unos šećera, umanjite porcije senfa od meda ili drugih zaslađenih sorti senfa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.