VEĆA DARA NEGO MERA: Ovih 7 namirnica NIKAKO ne treba da PODGREVAŠ, a evo i ZAŠTO!

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Apr.2021, 13:04

VEĆA DARA NEGO MERA: Ovih 7 namirnica NIKAKO ne treba da PODGREVAŠ, a evo i ZAŠTO!

Jedna od njih je i piletina!

Savremen način života ne ostavlja mnogo vremena za spremanje svežih jela kod kuće, već nažalost vrlo često posežemo za instant, brzim rešenjima, među kojima je i podgrevanje hrane spremljene pre nekoliko dana. Ali, morate da znate da nisu sve namirnice dobre za podgrevanje, kako zbog bakterija koje se ne mogu uništiti podgrevanjem, tako i zbog proteina čiji se molekuli razbijaju tokom ponovnog zagrevanja - objasnila je nutricionistkinja Nataša >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Đukić i navela kojih do sedam namirnica nikako ne bi trebalo da podgrevate:

Pečurke

Pečurke je najbolje jesti odmah nakon pripreme, a ako vam ostanu za naredni dan, onda je bolje da ih jedete hladne, tj. da ih ne podgrevate. Ovo se odnosi i na rižoto i čorbe koje u sebi sadrže pečurke. Zašto? Zato što se prilikom podgrevanja pečuraka menja sastav proteina, što može dovesti do problema sa varenjem.

Piletina

Podgrevanje piletine, isto kao i pečuraka, dovodi do promene u sastavu proteina. Zbog toga nije preporučljivo podgrevati je na visokoj temperaturi. Ako već morate da je podgrejete, bolje je stavite na tihu vatru i podgrevajte je duže vreme.

Krompir

Krompir ima veliku hranljivu vrednost koju gubi prilikom podgrevanja. Krompir jedite odmah nakon pripreme ili hladan, on tada sadrži najviše skroba u obliku koji vam obezbeđuje dugotrajan osećaj sitosti. Ako volite da ubacite krompir u čorbe ili jela koja planirate da jedete više dana, bolje je da krompir dodajete samo u onu količinu koju ćete tog dana pojesti.

Spanać

Spanać sadrži veliku količinu nitrata, koji se podgrevanjem pretvaraju u nitrite. Oni su toksični i mogu ugroziti zdravlje ljudi. Dakle, spanać je zdrav, ali samo ako se jede sveže pripremljen.

Cvekla

Kao i spanać, i cvekla sadrži nitrate koji se podgrevanjem pretvaraju u nitrite.

Celer

Celer, koji se najčešće upotrebljava u supama i čorbama, treba jesti samo prvog dana kuvanja. I on sadrži nitrate koje ne smemo podgrevati. Ukoliko izvadite celer iz supe ili čorbe, možete je podgrejati narednog dana.

Jaja

Mnogo je opasno podgrevati jaja, jer ona na taj način mogu postati toksična. Ovo se ne odnosi na jela gde su jaja sastojak sosa, kao na primer bešamel, već samo na kuvana i pržena jaja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.