VAŠLJIVOST KOD DECE: Kako se prepoznaje i leči

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Okt.2019, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VAŠLJIVOST KOD DECE: Kako se prepoznaje i leči

Uvek postoji opasnost od širenja ovih napornih parazita.

Najčešće se vaške - ovi dosadni paraziti-insekti javljaju u kolektivnima: vrtićima (ponekad i u i jaslicama), igraonicama, bolnicama, ali i među školskom decom. Deca iz kolektiva obično donesu vaške kući, a neretko se one prošire i na ostale članove porodice – pre nego se postavi dijagnoza i započne terapija.

1. Vašljivost jeste bolest, a vaške je nemoguće izlečiti bez odgovarajućeg tretmana >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << efikasnim lekovima

2. Petrolej i slični “preparati” nisu pogodni za lečenje vašljivosti i predstavljaju opasnost za obolelo dete, ali i za one koji primenjuju ove besmislene “metode”.

3. Vašljivost se ne leči šišanjem kose “na nulu”! Kratka kosa lakše tretira, ali to naprosto nije primarni način eliminacije ovih dosadnih parazita.

4. Lekovi na bazi insekticida nisu dobar izbor! Imaju potencijalno opasna neželjena dejstva (uključujući i nadražajno dejstvo na kožu, ali i disajne organe), a vaške razvijaju otpornost (rezistenciju) na insekticide!

5. Svi članovi porodice i svi koji su bili u direktnom kontaktu sa detetom treba da se podvrgnu tretmanu lečenja vašljivosti

6. Kompletnu odeću deteta, kao i posteljnu treba mašinski oprati na temperturi od 40 do 60 stepeni.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.