VASKRŠNJI UTORAK JE NAJSREĆNIJI DAN U GODINI: Ako ovo uradite sve će vam IĆI OD RUKE, a evo šta NE SMETE raditi

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Apr.2023, 09:40

VASKRŠNJI UTORAK JE NAJSREĆNIJI DAN U GODINI: Ako ovo uradite sve će vam IĆI OD RUKE, a evo šta NE SMETE raditi

Svetli, Vaskršnji utorak je drugi dan po Vaskrsu, kada se nastavlja proslavljanje najvećeg hrišćanskog praznika, kako u crkvenim bogosluženjima, tako i u domovima pravoslavnih vernika.

U vodenoj sedmici, kako se još naziva prva nedelja po Uskrsu, naročito se priznaju, i po važnosti izdvajaju, Vodeni utorak i Vodena subota.

Prema starom narodnom verovanju, utorci važe za baksuzne dane. Ali, ne i ovaj! U narodu se Svetli (ili Vodeni) utorak smatra najboljim utorkom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u celoj kalendarskoj godini! Stari kažu da je ovo dan koji, kao i Uskrs, svima donosi radost i veselje.

Zbog toga se ponegde u selima, baš na današnji dan održavaju svadbe, jer se vreme praznovanja Hrišćanske Pashe smatra posebnom blagodaću, pa se ta blagodat želi preneti i na nove supružnike i njihovu novoosnovanu porodicu.

Po verovanju u Gruži, na Svetli utorak nije dobro da se bilo šta radi (da se pere, šije, krpi...) sa muškom odećom, pogotovu onom budućih vojnika.

Stari kažu da je na današnji dan dobro ići u posetu ili krenuti na put.Takođe, ako se dete rodi na ovaj dan, biće srećno i dugovečno.

U Šumadiji se praznuju tri Vodena utorka. To su, osim današnjeg, utorak posle Đurđevdana i onaj posle Trojicama. Kako im i samo ime kaže, posvećena su vodi i praznuju se da bi pala kiša, neophodna za rast i rod useva.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.