Ukrasite terase ružama, sada je pravo vreme

Izvor: B92, 16.Maj.2021, 08:54

Ukrasite terase ružama, sada je pravo vreme

Postoje ruže malog rasta, a one su najpogodnije za gajenje na terasama.

Pravo vreme za sadnju ruža na terasi je 10. maja pa sve do sredine leta. Može i onda kada je ruža u punom cvetu. Posađene ruže se redovno zalivaju i prihranjuju, uklanjaju se precvetali cvetovi i obavlja se zaštita od bolesti i štetočina kao i u slobodnom uzgoju. Precvetali izbojci se orezuju da bi se u narednom cvetanju dobili što lepši cvetovi (na 5-7 okca).

Ako je terasa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << okrenuta prema severu na njoj se ne mogu uspšeno gajiti ruže. Ukoliko je okrenuta prema drugim stranama sveta to će im omogućiti dovoljno sunca za uspešan rast.

Nega ruža podrazumeva zalivanje, prihranjivanje i zaštitu od lisnih vašiju, pauka, grinja tripsa, gljivičnih bolesti. Ruže se u sobnim uslovima ne mogu držati preko cele godine, jer bi tako izgubile svoju vitalnost i prestale da se razvijaju. Zbog toga ih treba već od juna izneti iz sobe u vrt ili na balkon, zajedno sa loncem ukopati u zemlju ili sanduk sa tresetom i tu gajiti do jeseni. Tada se one oporave i sledeće zime su ponovo sposobne za cvetanje u sobnim uslovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.