Ukoliko se KRVNI UGRUŠCI ne otrkiju na vreme, mogu biti SMRTONOSNI - Na ove simtpome treba obratiti pažnju

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Apr.2023, 13:11

Ukoliko se KRVNI UGRUŠCI ne otrkiju na vreme, mogu biti SMRTONOSNI - Na ove simtpome treba obratiti pažnju

Krvni ugrušak može završiti u nekom od vitalnih organa.

Kada se krvni ugrušak formira u jednoj od dubokih vena na ruci ili nozi to stanje naziva se duboka venska tromboza i smatra se veoma opasnim, jer ugrušak može doći do srca ili pluća.

Krvni ugrušci ili trombovi, kada se ne raspadnu, mogu biti opasni i dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Pojavljuju se u krvnim sudovima u gotovo bilo kojem delu tela, a najverovatnije će se prvo stvoriti u nogama, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << posebno ako neko dugo sedi.

Krvni ugrušak se, kažu stručnjaci, najčešće pojavljuje u arterijama, koje prenose kiseonik u krvi iz srca u sve ćelije organizma. Ugrušak može da spreči kiseonik da dospe u srce, pluća ili mozak i tako izazove urgentna stanja koja su opasna po život, poput srčanog ili moždanog udara. Takođe, krvni ugrušak može da se javi u venama kojima se vraća krv nazad u srce. Ako se to dogodi, simptomi se obično pojavljuju postepeno, ali i dalje mogu izazvati probleme. Važno je znati kako da se prepoznaju prvi znaci upozorenja, jer tada postoji veća verovatnoća da se dobije brza medicinska pomoć. Takođe, važno je znati i da se u nekim slučajevima mogu pojaviti ugrušci koji daju blage simptome ili se javljaju bez ikakvih simptoma.

Kada se krvni ugrušak formira u jednoj od dubokih vena na ruci ili nozi, ispod površine kože, to stanje se naziva tromboza dubokih vena (DVT) i smatra se veoma opasnim jer ugrušak može doći do srca ili pluća. Veća verovatnoća za pojavu duboke venske tromboze je ako čovek nije bio u pokretu, recimo nakon operacije ili tokom dugog putovanja avionom. Ako se primeti neki od ovih simptoma treba se odmah obratiti lekaru:

Krvni ugrušak i srce – Krvni ugrušak, koji se formira u ili oko srca, može izazvati srčani udar. Pazite na simptome kao što su:

Krvni ugrušci i pluća – Krvni ugrušak u plućima obično počinje u dubokoj veni na ruci ili nozi, a zatim se odvaja i putuje do pluća. Kada se to dogodi, nastaje ono što se naziva plućna embolija, izuzetno opasno stanje. Odmah potražiti medicinsku pomoć ako se javi:

Krvni ugrušci i mozak – Krvni ugrušci u mozgu mogu biti uzrokovani masnim naslagama u zidovima krvnih sudova, koji dovode krv do mozga. Ili se ponekad mogu pojaviti zbog udarca u glavu, koji dovodi do potresa mozga. U drugim slučajevima, ugrušak koji počinje u drugom delu tela, poput grudi ili vrata, mogao bi ući u krvotok i otputovati u mozak, gde može izazvati moždani udar. Treba obratiti pažnju na simptome:

Krvni ugrušci i stomak – U venama koje ispuštaju krv iz stomaka mogu se pojaviti krvni ugrušci. Oni mogu da budu izazvani stanjima poput divertikulitisa (stanje u kojem na debelom crevu nastaju mala vrećasta proširenja crevne sluznice koja se probijaju kroz zid creva kao mali baloni) ili bolesti jetre, pa čak i pilulama za kontrolu rađanja. Javite se lekaru ako se pojavi neki od ovih simptoma:

Krvni ugrušci i bubrezi – Krvni ugrušak u bubrezima može da spreči uklanjanje štetnih materija iz tela. To može da izazove visok krvni pritisak ili čak otkazivanje bubrega. Ovo je opasno, pa treba obratiti pažnju na sledeće simptome:

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.