Ukoliko osećate jake bolovi u predelu karlice i krvarite, OBAVEZNO posetite lekara!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Feb.2019, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukoliko osećate jake bolovi u predelu karlice i krvarite, OBAVEZNO posetite lekara!

Simptomi i uzroci podmukle ženske bolesti!

Endometrioza je vrlo bolan poremećaj kod žena, u kojem tkiva, koja normalno oblažu unutrašnjost materice, počinju da rastu van nje. Endometrioza često uključuje jajnike, creva i tkivo male karlice. Endometriozna tkiva se mogu proširiti i izvan područja male karlice.

Kod endometrioze, pogrešno urasla endometriozna tkiva nastavljaju da se ponašaju normalno - rastu, pucaju i krvare kod svakog menstrualnog ciklusa. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Zbog toga što nema načina da napuste telo, ostaju zarobljena. Kada endometrioza uključuje jajnike, može se pojaviti cista, koja se zove endometriomas.

Nije PMS, a ni trudnoća: Ovo su simptomi OPAKE bolesti jajnika - prepoznajte ih NA VREME!

Okolna tkiva mogu biti nadražena, što može da ostavi ožiljke. Endometrioza može da uzrokuje i bol, a ponekad i otok, posebno tokom menstrualnog ciklusa. Mogu se pojaviti i problemi sa plodnošću, ali srećom postoje vrlo efektivni tretmani za lečenje.

Primarni simptom endometrioze je bol u području karlice, koji je često povezan sa menstrualnim ciklusom. Iako većina žena ima grčeve tokom menstruacije, one s endometriozom obično bol opisuju mnogo intenzivnijim nego obično. Takođe se kod većine žena ta bol s vremenom povećava.

Česti znakovi i simptomi endometrioze uključuju: bolne menstruacije, bol kod uriniranja, jako krvarenje, problem s plodnošću, bol prilikom odnosa, umor, dijareja, povraćanje, zatvor.

Posetite svog lekara čim dobijete bilo koji od znakova ili simptoma koji se pojavljuju kod endometrioze. Pravi uzrok boli u području karlice može se otkriti vrlo teško, ali rano otkrivanje problema može sprečiti neželjene komplikacije i bol.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.