UŽASAVAJUĆA PRIRODNA POJAVA U KOMŠILUKU: Nakon oluje u Budvi, pojavio se TORNADO - da li je ovo moguće u SRBIJI?

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Maj.2023, 11:47

UŽASAVAJUĆA PRIRODNA POJAVA U KOMŠILUKU: Nakon oluje u Budvi, pojavio se TORNADO - da li je ovo moguće u SRBIJI?

Nad Budvom je početkom godine tokom nevremena snimljen i tornado.

Nevreme koje je danima pogađalo Crnu Goru početkom ove godine, nije zaobišlo ni Budvu, pa je taj grad zahvatila oluja sa gradom.

Na jednom snimku tokom užasavajućih oluja jasno se može videti i tornado.

Za nastanak tornada potrebni su velika oluja, vetrovi koji duju u suprotnim smerovima i jaka vazdušna struja usmerena naviše.

Većina tornada imaju brzine vetrova >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << manje od 180 km/h, i oni su oko 80 m. u prečnikui putuju nekoliko kilometara pre nego što nestanu. Najekstremnija tornada mogu da ostvare brzine vetra od više od 480 km/h, i mogu da imaju prečnik i više od 100 km!

Meterolog Đorđe Đurić za Espreso odgovorio je da li su ovakve pojave moguće i u Srbiji.

On je istakao da je tornada uvek bilo u Srbiji, ali da su oni bili mali i dodao da oni uglavnom nastaju tokom toplih perioda.

- Tornada je uvek bilo u Srbiji ali su oni bili pretežno mali. Veći i agresivniji slučajevi tornada zapaženi su u Americi i istočnoj Evropi. U Evropi je zabeleženo oko 1.000 slučajeva tornada, objasnio je Đurić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.