UPOZORENJE ZA ŽENE U MENOPAUZI: Evo koju hranu treba da izbegavate posle 50-og rođendana

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Okt.2019, 22:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UPOZORENJE ZA ŽENE U MENOPAUZI: Evo koju hranu treba da izbegavate posle 50-og rođendana

Tokom srednjih godina naš organizam počinje značajno da se menja.

Sve se žene sećaju doba kad su mogle da jedu keks ili sladoled gotovo u neograničenim količinama. Na žalost, nakon 50. godine stvari počinju da se menjaju.

Srednje godine ne donosi samo prve sede vlasi i bore, već i usporavanje metabolizma, gubitak estrogena i još puno drugih hormonskih promena.

Na šta se sve to svodi? Žene vežbaju i vežbaju, ali kao da se ništa ne menja, šlauf >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << oko struka uopšte se ne smanjuje.

Svetski instituti koji se bave starenjem svake godine donose vodiče za pametne srednje godine koji obavezno sadrže i preporuke kako i šta jesti.

Osnovno pravilo: jedite nutritivno bogate namirnice i obroke i sve radikalne promene u ishrani prođite s lekarom, da ne bi bilo iznenađenja.

Fokus treba da bude na zdravim proteinima i povrću, a važno je u ishranu uvrstiti što više namirnica živih boja.

Nutricionisti savetuju da žene nakon 50. godine izbegavaju viršle, kobasice i slaninu, jer su slani i puni aditiva. Ove namirnice su masne i prerađene, pa su nutritivno manje vredne.

Proteinske pločice ili čokoladice prepune su šećera i industrijskih sastojaka. Često sadrže proteinski prah od soje koja je tretirana pesticidima. Čuvajte se i „uličnih“ kokica jer se često peku na starom, lošem ulju i njime su prezasićene.

Ako volite smuti od voća, pravite ga same sa zaleđenim voćem, svežim zelenim povrćem poput bejbi spanaća, s prirodnim jogurtom bez šećera ili nezaslađenim bademovim mlekom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.