ULAZNA VRATA GRANICA IZMEĐU DVA SVETA: Stavite ovaj detalj ispred njih i privucite dobru energiju

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Maj.2023, 19:26

ULAZNA VRATA GRANICA IZMEĐU DVA SVETA: Stavite ovaj detalj ispred njih i privucite dobru energiju

I Feng šui i naša mitologija smatraju ih najvažnijim mestom u domu.

Drevna kineska veština uređivanja prostora - Feng Šui, ističe ulazna vrata kao najbitniju tačku prostora navodeći da nas upravo ona štite od negativnih uticaja. Međutim, ne moramo se okretati svetu da bismo znali da vrata imaju veliku simboliku, jer im i naša stara mitologija pridaje veliki značaj.

Prema verovanju starih Slovena ulazna vrata predstavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << granicu između dva sveta - sveta mrtvih i živih. Oni veruju da se duboko ispod praga ulaznih vrata nalaze duše predaka. Zbog ovog predanja danas postoji običaj da se mlada prenosi preko praga, kako se ti duhovi ne bi uznemirili. Prag je mesto susreta prirodnog i natprirodnog, mesto na kome se obavljaju različite zaštitne magijske radnje vezane za najvažnije trenutke u porodičnom životu kao što su porođaj, svadba, smrt.

Budući da su bila objekat zaštitne magije, u vrata su se, naročito sa spoljašnje strane, umetali razni predmeti-zaštitnici: nož, vile, delovi srpa ili kose ili su po njima iscrtavani različiti zaštitni znakovi poput krsta kako bi se ukućani zaštitili od nečistih sila. U prolećnim i letnjim obredima, vrata su se kitila različitim biljkama sa apotropejskim (zaštitnim) dejstvom. Na pragu su se, ako je trebalo, prinosile žrtve.

U hrišćanskoj i jevrejskoj tradiciji važnost vrata je velika, jer Hrist predstavlja vrata vere, odnosno vrata spasenja. Troja vrata katedrale ili crkve označavaju veru, nadu i ljubav.

Tu je i energija koja dolazi direktno sa vrata, a koju feng šui kultura smatra zaista važnom.

U feng šui konstrukcijama, preporuka je da ulazna vrata ne budu direktno poravnana sa ostalim vratima u stanu. Ulazna vrata ne bi trebalo postavljati nasuprot vratima kupatila ili ormanima, već kratkim putićem i hodnikom napraviti put ka drugoj prostoriji kako bi energija mogla da protiče nesmetano.

Bilo da se okreneo jednom ili drugom verovanju, oba nam poručuju isto - prostor ispred ulaznih vrata je svetao prostor koji se mora poštovati.

Ulaz u kuću mora biti očišćen, a postavljanje cveća ispred vrata se smatra najboljim rešenjem. Stručnjaci koji se bave uređenjem prostora preporučuju da vrata budu ukrašena kako sa spoljne, tako i sa unutrašnje strane. Možete ih ukrasiti ili okačiti venčić, i to ne samo tokom praznika, već tokom cele godine.

Ovim se privlači pozitivna energija i štiti od energetskih vampira i loših vibracija. Stalna promena ukrasa održavaće pozitivnu atmosferu i energiju tokom cele godine. Sve ovo pomaže u stvaranju harmonične i zaštićene atmosfere u vašem domu, koja će privući izobilje i zdravlje.

Bilo da sledite feng šui pravila za ulazna vrata ili ste priklonjeni našim verovanjima, obraćanjem pažnje na ovaj granični prostor možete doprineti stvaranju pozitivnog energetskog okruženja u svom domu, harmoniju i zaštitu od negativnosti. Malo ulaganja i obraćanja pažnje na detalje kao što su boja, čistoća, osvetljenje i dekoracija vrata, može doneti velike pozitivne promene u vašem životnom prostoru.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.