Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jun.2020, 16:51
UKUSNO, KREMASTO I PO SVAČIJEM UKUSU! Ove savršene slatkiše jednostavno nećete moći da prestanete da pravite!
Ovog leta, većina nas će letovati u Srbiji i to je baš divno, jer svaki kutak naše zemlje ima svoje specifičnosti kojima može da se podiči i prirodne lepote koje bi svakako trebalo obići barem jednom u životu.
No, ono što svako mesto u Srbiji dodatno čini posebnim jeste ukusna domaća hrana, čiji recepti se decenijama i vekovima prenose s kolena na koleno. Naravno, ovo važi i za slatkiše.
Ako ste nekada bili u Italiji, sigurno i dan-danas svaki put kada >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vidite tiramisu ili pana kotu, evocirate uspomene na put u tu zemlju, baš kao što će vas ukus saher torte zauvek asocirati na putovanje u Beč, a Esterhazi torta na vikend u Budimpešti.
Isto je i sa našom zemljom. Da bismo doživeli potpuni užitak u pojedinim tortama i kolačima, najbolje je da ih konzumiramo tamo gde ih prave najveštije domaćice i najiskusniji poslastičari. I to na način kako to radi lokalno stanovništvo, u ambijentu jedinstvenom za taj kraj.
No, kada se s letovanja vratimo kući, nikako ne želimo da izgubimo taj sjajan osećaj koji smo stekli na godišnjem odmoru. A postoji li bolji način da prizovemo sećanja na nezaboravno slatko putovanje, od mirisa i ukusa torti i kolača koje smo tamo probali?
Upravo zato, Sunoko tokom juna i jula na svojim društvenim mrežama za nas priprema jedan veliki vodič pod nazivom “Slatki krajevi Srbije”.
U ovom vodiču ćemo saznati koje to kolače i torte, karakteristične za predele naše zemlje od severa do juga, nikako ne smemo da propustimo da probamo, a naučićemo i najbolje lokalne recepte.
A svakako treba da pokušamo da ih napravimo i sami.
JUŽNOBAČKI OKRUG – DVORAC DUNĐERSKI – DOBOŠ TORTA
A post shared by Sunoko (@sunoko.secer) on Jun 2, 2020 at 4:53am PDT
Sastojci za kore:
Fil:
Glazura:
Priprema:
Umutiti belanca, pa dodati Sunoko šećer i mutiti dok se ne sjedini. Kašikom dodavati žumanca i brašno. Podeliti smesu na 6 delova. Na prevrnuti pleh staviti pek papir i rasporediti smesu za koru. Peći na 200 stepeni sedam minuta. Postupak ponoviti pet puta za svaku koru. Pripremiti fil: odvojiti belanca od žumanaca, pa ih dobro umutiti. Dodati Sunoko šećer, dodatno umutiti, pa sjediniti sa žumancima i staviti fil da se kuva. U vruć fil dodati izlomljenu čokoladu za kuvanje, dobro izmešati i ostaviti da se ohladi. U drugoj posudi umititi puter sa Sunoko šećerom u prahu, pa sjediniti sa ohlađenim filom. Na pet korica ravnomerno naneti fil, a preko šeste korice razliti glazuru. Pripremiti glazuru: 15 kašika Sunoko šećera karamelizovati. Kad se Sunoko šećer potpuno rastopi, dodati supenu kašiku putera i dok je glazura vruća razvući je kašikom preko poslednje korice. Povlačiti ravne linije uzduž i popreko. Ostatak fila sipati u špric za ukrašavanje, pa dekorisati tortu po ivicama kada se glazura malo prohladi. Staviti tortu u firižider i služiti 24 sata kasnije.
SREMSKI OKRUG – FRUŠKA GORA – DOMAĆA ŠTRUDLA
Sastojci:
Priprema:
Kockicu kvasca potopiti u malo mleka sa Sunoko šećerom i malo soli. Kad naraste, sipati u posudu, izmešati sa brašnom, dodati jaje i mast, pa zamesiti testo. Testo ne sme da bude mnogo čvrsto. Podeliti umešenu smesu na 4 dela i oklagijom razvući kore. Svaku koru filovati po želji i izboru: sa makom, orasima, rogačem, rendanim jabukama. Preko fila poprskati malo ulja, saviti u obliku štrudle i složiti u pleh. Ostaviti jedan sat da još malo naraste, a potom peći u zagrejanoj rerni. Posuti Sunoko šećerom u prahu i poslužiti toplo.
A post shared by Sunoko (@sunoko.secer) on Jun 7, 2020 at 3:29am PDT
ZLATIBORSKI OKRUG – UVAC – LENJA PITA
Sastojci:
Fil:
Priprema:
Jabuke oljuštiti i narendati, posuti ih sa 100g Sunoko šećera i dodati cimet. Za pripremu testa u posudu staviti brašno, prstohvat soli i prašak za pecivo. Posebno umutiti margarin sa Sunoko šećerom i vanilin šećerom, masu umutiti da se rastope kristali šećera, dodati jaja i sjediniti masu. Umućenoj masi dodati pripremljeno brašno, izmešati sve dobro da se dobije glatko prhko testo. Testo ostaviti umotano u providnu foliju da odstoji oko jedan sat u frižideru. Nakon tog vremena testo podeliti na dva dela. Razvući kore na papiru za pečenje. Koru prebaciti na pripremljen pleh veličine 24 x 36 cm zajedno sa papirom. Koru posuti mlevenim orasima, naneti rendane jabuke i pokriti ih drugom korom. Pitu peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30 – 40 minuta. Prijatno!
A post shared by Sunoko (@sunoko.secer) on Jun 13, 2020 at 4:15am PDT
Nastavak na SrbijaDanas.com...