U slučaju UJEDA ZMIJE ODMAH REAGUJTE! Prepoznaćete ga po ovim promenama na koži

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jun.2023, 11:38

U slučaju UJEDA ZMIJE ODMAH REAGUJTE! Prepoznaćete ga po ovim promenama na koži

Leto je vreme kada je naša koža najosetljivija i najranjivija.

Leto donosi vrele dane, uživanje na plaži, duge večeri na terasama, ali i čitavu lepezu dosadnih bubuljica, osipa, ekcema i raznih kožnih oboljenja. I kada ste pomislili da ste konačno našli način da pobedite komarce, primetite da na koži i dalje imate neke crvene bubuljice. Pa šta je to sad?

Ukoliko izguglate simptome, verovatno ćete se samo još više uplašiti i osuti. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Zato, ukoliko primetite bilo kakvu promenu na koži, odmah se obratite lekaru. 

Mi danas donosimo letnji vodič kroz najčešće kožne probleme u ovom toplom periodu.

Opekotine od sunca

Opekotine od sunca su prilično čest letnji problem. Ukoliko imate svetliji ten ili/i niste koristili odgovarajuću zaštitu, vaša koža će vam to vrlo jasno staviti do znanja.

Vaša koža može biti vruća i bolna nakon što ste proveli previše vremena na suncu i imaće karakterističnu crvenkasto-ružičastu nijansu, ako imate svetlu kožu, a sa tamnijom kožom, područja izgorele kože mogu izgledati tamnije nego inače.

Bolna područja mogu početi da se ljušte nakon nekoliko dana, a u teškim slučajevima mogu čak i da se pojave plikovi, navodi NHS.

Obavezno izbegavajte izlaganje suncu nekoliko dana dok vam koža potpuno ne zaraste i nosite laganu odeću koja pokriva opekotine. Prilikom izlaženja na sunce obavezno nanesite puno kreme za sunčanje.

Alergija od sunca

Ponekad možete imati ozbiljnu reakciju na opekotine od sunca ili vaša koža može biti izuzetno osetljiva na izlaganje suncu, što uzrokuje osip koji svrbi i peče.

Ovaj dosadan osip može izgledati različito:

Osip će se obično pojaviti na delovima kože izloženim sunčevoj svetlosti - uključujući glavu, vrat, grudi i ruke - do dva ili tri dana nakon toga. Ukoliko nameravate da izlazote napolje, obavezno nanesite kremu sa zaštitinim faktorom u debelom sloju.

Osip od vrućine

Toplotni osip nastaje usled zarobljavanja znoja u vašim porama.

Simptomi toplotnog osipa su:

Da biste smirili svrab i peckanje i održali kožu hladnom:

Plivački svrab

Cercarial dermatitis, takođe poznat kao plivački svrab, biva uzrokovan sićušnim parazitskim crvom na vašoj koži. Dobija se plivanjem ili gaženjem u zaraženim slatkovodnim jezerima ili barama. Počeće da svrbi i pojavljuje se dok ste još u vodi.

Svrab i osip mogu nestati nakon nekoliko sati, ali se mogu ponovo pojaviti nakon deset ili 15 sati i trajati oko nedelju dana.

Osip se manifestuje kao skup malih crvenih kvržica koje svrbe i koje se mogu pretvoriti u plikove.

Nakon plivanja, brzo protrljajte kožu peškirom da biste sprečili da se paraziti udube i da vam izazovu osip.

Ujedi insekata

Ujedi insekata javljaju se cele godine, ali posebno su aktuelni leti. Iako uglavnom prođu sa kratkotrajnim svrabom i naticanjem, mogu izazvati i ozbiljne bolesti. Krpelji mogu izazvati lajmsku bolest ako su zaraženi, a komarci malariju ili dengu.

Zato je bitno da pokušate da se štitite od njih na sve moguće načine - odećom, mrežama za spavanje i sredstvima protiv insekata.

Bubuljice

Oni koji imaju problema sa ovim napastima znaju da su posebno dosadne leti. Naime, znoj začepljuje pore, te se skupljaju bakterije i javljaju se upalni procesi koji se manifestuju kao akne.

Dermatolog Lian Mak vam predlaže da pređete na lagane proizvode kao što su gelovi ili hidratantne kreme na bazi vode i da se uverite da svi vaši proizvodi za šminku ne sadrže ulja, dok dermatolog Nazanin Sedi upozorava da mokri i vlažni peškiri često sadrže neželjene bakterije koje ćete želeti da držite podalje od lica i mesta sklona pegama. Zato bi trebalo da ih često perete i da budete nežni kada brišete vodu ili znoj.

Ali nemojte ni pomisliti da preskočite kremu za sunčanje.

Melasma

Melazma je uobičajeno stanje koje uzrokuje tamnije mrlje na koži, prvenstveno na licu. Fleke se najčešće pojavljuju na nosu, čelu, obrazima, gornjem delu usna i bradi.

Najčešći je kod ljudi sa svetlo smeđim tonovima kože, pa je važno da nosite dosta kreme za sunčanje kada ste napolju, kao i šešir i naočare za sunce.

Folikulitis

Sićušni džepovi na koži iz kojih rastu dlake na telu se nazivaju folikuli dlake - kada se zaraze bakterijama ili se blokiraju, to može izazvati stanje koje se zove folikulitis.

Uzrok može biti uska odeća, kiselina i hlor iz hidromasažne kade ili oštećenja od brijanja i depilacije voskom. Niakda nemojte da ih dirate sami, da ih ne biste inficirali, obavezno se obratite dermatologu.

Ubodi morskih životinja

Nije neuobičajeno da vas ubode meduza tokom letnjeg odmora. Glavni simptomi su intenzivan bol u mestu uboda i osip koji svrbi.

Ubodi meduza i portugalskih ratnika takođe mogu da izazovu izdignute kružne površine na koži (bradovi).

NHS napominje da bi trebalo da se konsultujete sa spasiocem ili nekim ko ima obuku za prvu pomoć ako vas ipak ubodu.

Osip od biljaka

Ako idete u šetnju i četkate razne biljke, velike su šanse da ćete dobiti osip ili alergijsku reakciju na njih.

Ujed zmije

Iako NHS napominje da većina ujeda zmija nije ozbiljna, i dalje je važno da se svi ujedi zmija provere što je pre moguće.

Ukoliko niste sigurni, znaćete da je to ugriz zmije ako imate ubode na rani, kao i crvenilo, bol i otok.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.