Trudnice koje piju sok od ovog voća mogu da poboljšaju razvoj bebinog mozga

Izvor: B92, 22.Avg.2019, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trudnice koje piju sok od ovog voća mogu da poboljšaju razvoj bebinog mozga

Postoji mnogo toga što trudnica može da uradi da utiče na razvoj bebe u stomaku.

Trudnice koje piju sok od nara mogu da potpomognu razvoj mozga kod beba u stomaku. Istraživači su otkrili da su trudnice koje su pile 240ml soka dnevno povećale su konekcije u mozgu beba koje se nisu razvijale normalnim tempom u materici.

Sok od nara je put sastojaka koji se nazivaju polifenoli koji prolaze kroz barijeru na mozgu i dokazano štite od razvoja neurodegenerativnih bolesti, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << piše Daily mail. Tim iz Birgama i Ženske bolnice u Masačusetsu istakli su da ovo može da smanji potrebu za invazivnim tretmanima poput operacija nakon što se beba rodi.

To se dešava između 3 i 10 procenta ukupnih trudnoća, saopštili su sa Univerzitetske dečije bolnice u San Francisku. Kod beba čije su majke pile sok od nara imale su bolju konekciju u mozgu, što naučnici smatraju posledicom delovanja antioksidanata koje sadrži nar.

"Merenja koja smo obavili rekla su nam mnogo o funkcionalnom razvoju mozga. Nismo videli razlike u rastu mozga i bebe,a li smo uočili poboljšanje u povezanosti i prokrvljenosti, kao i vizuelnom razvoju mozga“, rekao je jedan od autora istraživanja doktor Teri Inder.

Potrebno je da se urade dodatna istraživanja u ovoj oblasti, ali svakako se savetuje upotreba ovog soka u trudnoći.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.