Trljate OČI kada ste umorni? Doktor upozorio, ODMAH PRESTANITE sa tim, pa objavio ŠOKANTAN VIDEO - evo šta može da se dogodi

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Mar.2023, 16:48

Trljate OČI kada ste umorni? Doktor upozorio, ODMAH PRESTANITE sa tim, pa objavio ŠOKANTAN VIDEO - evo šta može da se dogodi

Čim smo pospani prvo što uradimo je trljanje očiju

Možda ćete biti u iskušenju da trljate oči ako imate nešto poput šampona ili prašine u njima.

Ali jedan doktor je sada otkrio zašto to nikada ne bi trebalo da radite.

Objavljujući na TikTok-u, dr Brajan Bokser Vakler je pokazao snimak magnetne rezonance kada neko trlja oči.

Očne jabučice se mogu videti kako se izvijaju i guraju dalje u duplju.

Kada osoba gurne oči >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da ih protrlja, očne jabučice izgledaju kao da su zgnječene.

„Molim vas, nemojte trljati oči, posebno ako imate keratokonus koji može pogoršati stanje“, rekao je dr Bokser Vahler, koji radi na Bokser Vachler Vision institutu na Beverli Hilsu, SAD.

Keratokonus je neinflamatorno stanje oka u kojem se normalno okrugli prozorčić u obliku kupole, nazvan rožnjača, stanji i uzrokuje nastanak izbočine nalik konusu, navode stručnjaci iz očne bolnice Moorfields u Londonu.

Ovo narušava sposobnost oka da se pravilno fokusira i može uzrokovati slab vid.

U zavisnosti od etničke pripadnosti, pogađa do jednog od 450 ljudi.

Važno je da ne trljate oči jer što više radite, to je više pogođena površina rožnjače, a to onda razbija vlakno.

Ako imate keratokonus, vaša rožnjača je već slaba, zbog čega je dr Bokser Vahler rekao da je trljanje očiju još opasnije za ljude sa ovim stanjem.

Iako trljanje očiju može oslabiti rožnjaču, stručnjaci sa Atlantskog Univerziteta rekli su da to takođe može povećati rizik od infekcija oka.

To je zato što kada dodirnete oči, mogli biste ih dodirivati nečistim rukama, nesvesno prenositi bakterije na njih.

„Izgrebana ili tanka membrana čini oko sklonijim infekcijama, uključujući gljivičnu infekciju. Dok oko ima neverovatnu seriju zaštitnih mera – obrve, donje i gornje trepavice i vlažni sistem za ispiranje koji se aktivira svaki put kada trepnete – ono nije imun na infekcije.

„Ako su vam oči upaljene i izgrebane, ili ako se „pogrešne“ bakterije prebace sa vaših ruku na oči, postoji veći rizik od infekcije oka“, navodi se u uputstvu.

Stručnjaci su dodali da neke od najčešćih bakterijskih infekcija koje se javljaju od kontaminacije ruku u oči uključuju:

Da biste to sprečili, rekli su da treba redovno da perete ruke, trudeći se da ih očistite vodom sa sapunom, a zatim ih osušite pre nego što dodirnete oči.

Trljanje očiju takođe može da pogorša tamne krugove, jer je tkivo oko očiju tanje nego na drugim mestima na telu.

„Nežna koža ima podjednako delikatne krvne sudove ispod.

„Kada protrljate oči, te sićušne kapilare i vene vrlo lako pucaju, a to izaziva modrice koje dodatno pogoršavaju tamne krugove oko očiju“, rekli su stručnjaci Atlantic Eie Instituta.

Ne samo ovo, već može i pogoršati glaukom, koji je vodeći uzrok gubitka vida.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.