Tradicionalno SRPSKO JELO ZA DUGOVEČNOST: Kačamak je NAJZDRAVIJI obrok na svetu, pogotovo ako se OVAKO spremi

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Feb.2024, 23:04

Tradicionalno SRPSKO JELO ZA DUGOVEČNOST: Kačamak je NAJZDRAVIJI obrok na svetu, pogotovo ako se OVAKO spremi

Kukuruzno brašno sadrži veliku količinu nutrijenata neophodnih našem telu, uz minerale i vitamine A, E i B grupe. Uz to, bogat je i fosforom, cinkom, kalijumom, magnezijumom, manganom i selenom. U 100 grama kačamaka nalazi se oko 380 kalorija. U toj količini je još 12,7 odsto vode, 10 odsto su proteina, 73 odsto ugljeni hidrati UH, 4,3 masti i 2,3 posto celuloze.Ugljeni hidrati i lipidi koje sadrži imaju pozitivan uticaj na naš organizam, prvenstveno na rad creva.

Ekipa >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << portala Srbija Danas vikend je provela u podnožju najmisterioznije planine Srbije, magičnom Rtnju. Duge šetnje po opasnim usponima i obilazak mnogobrojnih izvora nas je iscrpeo, te smo poželeli pravi domaći kačamak. Selo Vrmdža, nadomak Sokobanje, u poslednje vreme je izuzetno poželjno selo za život, a leži na 40 izvora okruženih brojnim stenama i živopisnim proplancima. Otuda je u ovom mestu atraktivnog imena u prošlosti bilo mnogo vodenica, ali se i danas izdvaja po tome što ovde postoji najlepše brašno sa vodeničarskog kamena, i služi se najukusniji kačamak.

Kako je posvedočeno u starim knjigama, kačamak je u istočnoj Srbiji, za vreme posta, često zamenjivao hleb. U vreme kada nije bio post, imućniji seljaci su obično kačamak umakali u istopljen puter ili mast, u kojima je bilo i nadrobljenog starog sira. Ljudi van urbanih sredina kažu da je jako zdrav i da garantuje dugovečnost, i to se uzima kao dogma, a nauka tvrdi da kukuruz odlično utiče na peristaltiku creva i ravnotežu bakterija u našoj crevnoj flori, što znači da je dobar ne samo za varenje, već i za imunitet.

Ovaj kačamak se priprema od belog kukuruznog brašna, mlevenog u vodenici potočari. Iako postoji mnogo recepata za pipremu kačamaka, od kojih se nijedan ne može smatrati pogrešnim, prenosimo onaj "tradicionalni".

​​​​​​

Za kačamak je potrebno litar ipo vode, kašičica do dve soli, nekoliko kapi ulja i pola kilograma belog brašna. Tvrde da se brašno može odmeriti i sa tri šake ili tri kultače. Postupak pripreme je krajnje jednostavan. Vodu sipati u adekvatnu šerpu i pustiti da provri, a potom dodati malo soli i nekoliko kapi ulja. Tada treba smanjiti vatru i sipati brašno odozgo. Brašno treba da ostane na površini vode kao kupa. U sredini te kupe od brašna napraviti varjačom rupu i pustiti da lagano vri 20-30minuta. Vrlo je bitno da ima dovoljno vode, kako jelo ne bi zagorelo. Ukoliko procenite da je vode previše, slobodno odlijte.

A post shared by 𝘿𝙞𝙟𝙖𝙣𝙖 𝙂𝙡𝙤𝙜𝙤𝙣𝙟𝙖𝙘 (@dijana_glogonjac)

Brašno će se kuvati i postepeno smanjivati. Kada brašno sasvim nestane sa površine onda počinje mešanje. Kada je gotov, kačamak se prebacuje na specijalnu dasku , na kojoj se i služi. Meštani Vrmdže navode da se seče koncem ili drvenim nožem.

Po želji, može se dodati kopriva ili blitva tokom kuvanja, možete dodati prepržene čvarke ili slaninu. Sa ljutom tucanom paprikom proprženoj na masti je pravi gurmanluk, a iznenadili biste se koliko je ukusan kada se nakon kuvanja ispeče na roštilju. Kajmak, sir ili pavlaka su provereno dobar izbor, dok neki dodaju mleko sa šećerom ili solju (to se nismo usudili probati).

Srbija Danas/Maja Đorđević

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.