Izvor: B92, 07.Feb.2024, 14:23

Tinejdžeri generacije Z rado prihvataju roditeljske savete, ali pod ovim uslovima

Istraživači sa univerziteta u Kaliforniji utvrdili su da generacija Z često prihvata roditeljske savete, ali pod uslovom da se poštuje njihova sloboda i autonomija.

Istraživanje je sprovedeno na 194 odrasle osobe u dobi od 18 do 25 godina, a psihološkinja Vitni Va je za "Njujork Post" objasnila da bi ovakav odnos roditelja prema deci pomogao roditeljima da izbegnu zamke tzv. "helikopter" roditeljstva.

"Teško je biti roditelj, jer osećate svaku negativnu emociju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koju oseća vaše dete, a vaša reakcija je da uskočite sa savetom. Međutim, ne bi trebalo konstantno da dajete savete svom detetu, jer to može izazvati revolt kod njega", kaže ona, pa dodje:

"Ako roditelji konstantno kontrolišu svoju decu, toj istoj deci će biti teško da ostvare svoj puni potencijal i da kasnije funkcionišu samostalno", rekla je Va.

Dakle, iako mladi često odbijaju savete, istraživanja pokazuju da se to može promeniti pomoću dvosmerne komunikacije i razumevanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.