Tamni kolutovi, kesice i NATEČENE OČI posledica su unutrašnjih stanja! Zašto nastaju i kako se rešiti PODOČNJAKA?

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Apr.2023, 23:02

Tamni kolutovi, kesice i NATEČENE OČI posledica su unutrašnjih stanja! Zašto nastaju i kako se rešiti PODOČNJAKA?

Mnogi se susreću sa podočnjacima, a za njihovo uklanjanje postoji nekoliko opcija.

Podočnjaci su kesice ispod očiju koje obično ne utiču na vid ili zdravlje i to je ono što je dobro, mada mogu biti dosadne. Ali ako želite da smanjite natečenost oko očiju, postoje privremena i dugotrajna rešenja.

Natečene oči mogu da budu posledica nekoliko stvari:

– Najčešći uzrok podočnjaka ili nadutosti je prirodno starenje – kaže dr >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Shaun Desai, hirurg za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju lica u ''Johns Hopkins Center for Facial Plastic and Reconstructive Surgery''.

– Starija koža postaje previše opuštena i ima tendenciju opuštanja ili bora. Mišići i tkiva oko oka takođe mogu oslabiti i doprineti vrećastom izgledu. Ovo slabljenje omogućava da se masnoća koja okružuje oko izboči, stvarajući taj izgled poput mehurića – dodaje dr Desai.

Postoje različiti pristupi za smanjenje nadutosti ispod očiju, u zavisnosti od uzroka. Kućni tretmani mogu privremeno da smanje otečene donje kapke koji su ponekad u takvom stanju zbog nakupljanja tečnosti u predelu ispod očiju.

Ali, kaže dr Desai, kućni lekovi i proizvodi bez recepta mogu da budu samo kratkotrajno rešenje:

– Da bi se efikasno otarasili kesa ispod očiju koje su uočljive i trajne, medicinski tretman je često neophodan.

Ako se povremeno probudite sa natečenim kapcima, postoje brza rešenja koja mogu da pomognu da se otoci smanje dok se prirodno ne povuku tokom dana.

Ukoliko ste odlučili da se rešite kesica ispod očiju, neki medicinski tretmani mogu da ih poboljšaju, pa čak i eliminišu:

Nehirurške opcije

Neinvazivni tretmani područje ispod očiju čine glatkim i ravnim:

Zatezanje donjeg kapka (blefaroplastika) ambulantna je procedura u kojoj hirurg uklanja višak kože i masnog tkiva u predelu ispod oka i zateže mišiće i kožu kako bi stvorio gladak izgled. U većini slučajeva, zatezanje donjeg kapka doživotno oslobađa od podočnjaka – retko su potrebne  naknadne popravke.

Međutim, ponekad pacijentima treba više terapija za lečenje podočnjaka, kao što je kombinovanje laserskog obnavljanja sa filerom ili podizanjem kapaka, kaže dr Desai.

Područje oko očiju je veoma delikatan deo lica. Ozbiljne komplikacije mogu nastati ako se procedure rade nepravilno. Ključno je da pronađete iskusnog hirurga sa sertifikatom koji je specijalizovan za lečenje područja očnih kapaka.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.