Tajna savršene francuske salate: Recepti, saveti i trikovi

Izvor: B92, 24.Apr.2023, 14:29

Tajna savršene francuske salate: Recepti, saveti i trikovi

Francuska salata je popularno jelo koje se sastoji od sastojaka poput kuvanih krompira, povrća i majoneza.

Kao takva je rado viđena na trpezarijskim stolovima i predstavlja jednu od najomiljenijih salata u mnogim delovima sveta.

Francuska salata je ukusno i hranjivo jelo koje je jednostavno za pripremu i prilagođeno različitim ukusima i kulturama. Zbog ovih karakteristika, ona je postala popularna širom sveta i i dalje je jedna od najomiljenijih salata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Pre svega, ova salata je veoma jednostavna za pripremu, a ujedno i vrlo ukusna. Sastojci se obično kuvaju odvojeno, a zatim se mešaju i prelivaju majonezom ili pavlakom.

Kombinacija krompira, jaja i povrća daje ovoj salati hranjivu vrednost i čini je idealnom opcijom za lagani obrok ili savršenim prilogom uz glavno jelo. Drugi razlog za popularnost francuske salate je njen univerzalni karakter. Ovo jelo je prilagođeno različitim ukusima i može se napraviti na različite načine, sa različitim sastojcima i začinima.

Oljuštene i iseckane kockice krompira kuvajte dok ne budu mekani, a zatim ih ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi. Skuvajte jaja dok ne budu tvrdo kuvana, ostavite da se ohlade i zatim ih iseckajte na kockice.

Skuvajte grašak u slanoj vodi, nakon toga ga procedite i ostavite sa strane. Iseckajte šargarepu, crvenu papriku i crni luk na kockice i stavite ih u veliku posudu. U posebnoj posudi pomešajte majonez, senf, sok od limuna, so i biber. Dobro promešajte sastojke da biste dobili kompaktnu smesu.

Dodajte krompir, jaja i grašak u veliku posudu sa povrćem, a zatim prelijte salatu dresingom od majoneza i senfa. Dobro promešajte da se svi sastojci prekriju dresingom, a zatim ukoliko želite ukrasite salatu iseckanim peršunom i poslužite.

Ukoliko nemate mnogo vremena na raspolaganju a ipak želite da uživate u francuskoj salati, možete je napraviti koristeći samo nekoliko sastojaka. Proces pripreme ove salate veoma je sličan kao i proces pripreme originalne salata a podrzumeva kuvanje krompira i jaja.

Kada se sastojci ohlade pomešajte ih i ispasirajte. Dodajte smesi crni luk i malo belog luka ukoliko uživate u ovim ukusima a na samom kraju prelijte smesu dresingom od majoneza i kisele pavlake.

Francuska salata sa makaronima je ukusna, hranljiva i idealna za brz i jednostavan obrok. Pored toga, ovaj recept je prilagodljiv, pa možete dodati ili oduzeti sastojke po vašoj želji. Skuvajte makarone u posoljenoj vodi dok ne postanu al dente, a zatim ih isperite hladnom vodom i ostavite sa strane.

Kuvajte krompire dok ne postanu mekani a prethodno ih oljuštite ih i iseckajte na kockice. Sledeći korak podrazumeva kuvanje jaja, njihovo hlađenje a zatim pasiranje ili seckanje na kockice. U veliku posudu stavite makarone, krompir, jaja, kukuruz, zelenu salatu i crni luk. U posebnoj posudi pomešajte majonez, senf, sirće, so i biber.

Dodajte dresing u posudu sa makaronima i ostalim sastojcima i dobro promešajte da se svi sastojci jednako prekriju dresingom. Poslužite salatu odmah, dok su makaroni i krompiri još uvek topli, ili je ostavite u frižideru da se ohladi ukoliko više uživate u rashlađenim jelima.

Često dolazimo do nedoumice, pa rusku, francusku, čak i makedonsku salatu nazivamo istim imenom. Iako su ove salate slične po izgledu, očigledne su razlike u ukusu i teksturi. Francuska salata ima kremasti i bogati ukus zahvaljujući senfu i majonezu koji se nalaze u dresingu, dok ruska salata ima blago i kiseli ukus zbog kiselih krastavčića koji su njen sastavni deo.

Iako se francuska i ruska salata često mešaju, razlike u sastojcima i načinu pripreme su značajne, međutim obe salate su ukusne i hranljive, a koju ćete odabrati zavisi od vašeg ukusa.

Francuski sos za salatu

Francuski sos za salatu je kremasti sos koji se obično koristi kao preliv za salatu, posebno za francusku salatu.

Ovaj sos se pravi od nekoliko sastojaka, uključujući ulje, sirće, senf, beli luk, šećer, so i biber. Postoje različiti recepti za ovaj kremasti sos, pa se sastojci mogu razlikovati.

Kada se priprema francuski sos, najčešće se ulje postepeno dodaje u smesu sirćeta, senfa, belog luka i ostalih sastojaka, uz stalno mešanje. Ovaj postupak omogućava da se ulje i sirće sjedine u glatku i kremastu smesu.

Francuski sos za salatu je poznat po svom bogatom i kremastom ukusu, koji je istovremeno sladak i blago kiseo. Ovaj sos se može koristiti za razne salate.

Uz malo mašte i kreativnosti, francuska salata može biti ukusno i osvežavajuće predjelo koje će zadiviti svakog gosta. Nudimo vam nekoliko predloga kako poslužiti francusku salatu kao hladno predjelo:

Sendvič

Francusku salatu možete koristiti kao nadev za sendviče. Napravite sendviče sa vašim omiljenim hlebom i dodajte francusku salatu kao nadev. Ovo će biti ukusno i hranljivo hladno predjelo.

Finger food

Možete da napravite male finger food zalogaje od francuske salate tako što ćete ih složiti na komadiće krekera ili kriške bagete. Ovo je odličan način da se francuska salata posluži kao hladno predjelo na zabavama i druženjima.

Korneti od testa

Napravite male kornete od testa i napunite ih francuskom salatom i na ovaj zanimljiv, neobičan i ukusan način poslužite francusku salatu kao hladno predjelo.

Otkrivamo vam tri saveta kulinarskih majstora za pravljene francuske salate, popularnog jela koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Ne prekuvajte krompir i povrće

Krompir i povrće su glavni sastojci francuske salate, ali ako se prekuvaju, mogu postati gnjecavi i vodenasti, što će uticati na ukus i teksturu salate. Trudite se da kuvate krompir i povrće samo dok ne postanu mekani, a zatim ih ohladite u hladnoj vodi kako bi zadržali svoju čvrstoću.

Pripremite dresing unapred

Dresing je ključni sastojak francuske salate, i važno je da bude dobro izbalansiran i ukusan. Pripremite dresing unapred i ostavite ga da se ohladi u frižideru najmanje sat vremena pre nego što ga dodate u salatu. To će omogućiti da se ukusi sjedine i da dresing bude pun ukusa.

Dodajte sveže začine

Sveži začini, poput peršuna, mogu dodati puno ukusa i svežine u francusku salatu. Dodajte ih u salatu odmah pre serviranja kako bi zadržali svoj intenzivan ukus i miris.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.