TRPELA VELIKE BOLOVE I PROŽIVLJAVALA PRAVU AGONIJU: Ovako su izgledali poslednji dani kraljice Elizabete II

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jun.2023, 19:12

TRPELA VELIKE BOLOVE I PROŽIVLJAVALA PRAVU AGONIJU: Ovako su izgledali poslednji dani kraljice Elizabete II

Najdugovečnija kraljica ostala dostojanstvena i u smrtnom času.

Kraljica Elizabeta Druga na tronu je bila dugih 70 godina. Njenu vladavinu obeležio je snažan osećaj dužnosti i rešenost da posveti život tronu i svom narodu. Čak i kada je počelo da joj se urušava zdravlje, pokušavala je što bolje da obavi svoje krajevske dužnosti i opravda poverenje podanika.

Međutim, vremenom telo nije više moglo da isprati >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << njenu čvrstu volju. Polako je počela da propušta važne događaje, ali i dalje se trudila da na najvažnijima bude prisutna. Tako je bilo prosto nezamislivo da se kraljica ne pojavi na proslavi svog platinastog jubileja, mada su mnogi slutili da je ovo njeno poslednje javno pojavljivanje.

Međutim, nisu bili u pravu, 6. decembra 2022. dospela je na naslovne strane, jer se sastala sa novom premijerkom. Dva dana kasnije svet je ostao u šoku, kraljica Elizabeta Druga je preminula.

U saopštenju koje je izdato tog dana navodi se da je kraljica pod medicinskim nadzorom i da su lekari zabrinuti za njeno zdravlje. Članovi kraljevske prodice hitno su krenuli ka Škotskoj, a među njima njena deca, novi kralj Čarls treći, princeza Ana, kao i unuci prinčevi Vilijam i Hari. Međutim, priroda je učinila svoje, kraljica je umrla u 96. godini života.

Godine kraljice same po sebi sugerišu da je u pitanju bila prirodna smrt od starosti, što je i navedeno u njenoj umrlici, ali se u knjizi kraljevskog biografa Gajla Brenderta "Elizabeta: Intimni portret" nalazi podatak da je uzrok smrti rak koštane srži. 

- Čuo sam da kraljica ima težak oblik mijeloma, malignog tumora kosti. Sada je jasno zašto je često bila toliko umorna i zašto je imala probleme sa kretanjem, ispričao je on.

Bez obzira koji je bio uzrok smrti, njen prijatelj kaže da je imala jake bolove i kognitivne poteškoće na kraju svog života. Ovi podaci ostali su skriveni od javnosti, jer se Elizabeta vodila filozofijom "Nikad se ne žali, nikada se ne objašnjavaj". Zbog toga su kraljevski obožavatelji bili jako iznenađeni, posebno kada su se prisetili sa koliko žara i života je obavljala svoje dužnosti.

"Kraljica je bila u velikim bolovima", rekao je jedan od njenih bliskih prijatelja, što je izazvalo nevericu i tugu kod podanika koji nisu navikli da vide slabosti kraljice. Čak joj je i u vreme platinastog jubileja bilo loše, jer nije mogla da čuje i vidi, a zbunjivala se kada su joj se obraćali. I pored toga, ona je iskoristila poslednje atome snage i ispoštovala svečanost i podanike.

Mnogi nisu znali da se Elizabeta pojavila na nagovor svoga sina Čarlsa. Vest da se oslanjala na invalidska kolica do ulaska, a potom na štap, izazvala je špk, s obzirom da je dva dana pre toga hodala samo uz pomoć blagog oslanjanja na štap i reči da je njen posao da bude tu. 

Elizabeta je i u posledjim danima bila kraljica, vladarka kojoj su dužnosti i narod ispred sebe. Njeni poslednji dani bili su ispunjeni bolom, ali to je nije sprečilo da ostane dostojanstvena. Preminula je na svom omiljenom mestu, imanju u Balmoralu.

Utešno je čuti da joj je to bilo jedno od njenih najsrećnijih leta na imanju. Ipak je to mesto gde članovi kraljevske porodice mogu da se ponašaju kao obični ljudi, uživaju u piknicima, roštilju, pecanju i jahanju.

Balmoral je bio jedna od rezidencija britanske kraljevske porodice od 1852, kada je princ Albert, suprug kraljice Viktorije kupio imanje i dvorac od porodice Farkuharson. Tu je kraljica provela mnogo vremena sa svojim suprugom, princom Filipom, koji je umro prošlog aprila.

Kraljičina unuka, princeza Judžin, ranije je opisala Balmoral kao jedno od "najlepših mesta na planeti".

- Mislim da je baka najsrećnija tamo. To je divna baza za babu i dedu, mesto gde imate prostora da trčite i dišete - rekla je ona prilikom snimanja dokumentarnog filma.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.