TOPLOTNI UDAR, ISCRPLJENOST ili SUNČANICA? Na ovaj način možeš izbeći OPASNO STANJE - ako primetiš ove simptome OBRATI SE LEKARU

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jun.2023, 13:37

TOPLOTNI UDAR, ISCRPLJENOST ili SUNČANICA? Na ovaj način možeš izbeći OPASNO STANJE - ako primetiš ove simptome OBRATI SE LEKARU

Bitno je pravilno postupanje tokom letnjih temperatura kako biste sačuvali svoje zdravlje.

Toplotni udar, toplotna iscrpljenost ili sunčanica? U svakom slučaju, udaljite se od jakog sunca. Iako postoji velika razlika u ozbiljnosti ovih stanja, simptomi su slični. Zajednička im je visoka telesna temperatura i dehidracija.

Leto je zvanično počelo, a temperature sve više rastu svakog dana. S obzirom da živimo u podneblju gde živa u termometru često dostiže 40 >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << stepeni Celzijusa, važno je da se podsetimo nekih pravila koja će nam olakšati (ponekad čak i spasiti) život.

Toplotni udar nije samo fraza. To je ozbiljno stanje uzrokovano visokim temperaturama vazduha i preteranim naprezanjem tela koje više nije u stanju samo da se rashladi. Posebno su ugrožene bebe, koje još uvek nemaju razvijen termoregulacioni sistem, kao i starije osobe i osobe sa hroničnim bolestima.

Simptomi toplotnog udara:

Ako se takvo stanje nastavi, može doći do kome, otkazivanja organa i na kraju smrti. Ljudi i životinje koje su zatvorene u vozilima brzo dolaze u ovako teško stanje i često ih nije moguće spasiti. Pre dolaska hitne pomoći, osobu treba što pre rashladiti mokrim peškirima, vodom, ventilatorom...

Kako izbeći opasnost?

Najbolje je izbegavati sunce tokom velike vrućine, ostati hidriran i ne preterivati sa fizičkim naporom. Postoje neka pravila koja važe za sve, a posebno za najugroženije grupe (starije osobe, deca, osobe sa hroničnim bolestima):

Toplotna iscrpljenost: Ovaj medicinski termin se odnosi na pregrejavanje tela i gubitak tečnosti iz organizma, obično usled prekomernog znojenja, ali nije tako opasno kao toplotni udar. Simptomi uključuju slabost, umor, mučninu, glavobolju, vrtoglavicu i zbunjenost. Iako su simptomi slični onima kod toplotnog udara, trebali bi nestati nakon pola sata hlađenja.

Sunčanica: Nakon dugog izlaganja suncu, posebno glave i potiljka, može doći do ovog problema. Sunčanicu ćete prepoznati po suvoj koži, jakom crvenilu lica, povišenoj telesnoj temperaturi, glavobolji, dezorijentisanosti, vrtoglavici, mučnini i osetljivosti na svetlost.

Osobu treba što pre smestiti na hladno mesto i rashladiti organizam hladnom vodom i oblogama. Treba joj ponuditi mlake tečnosti i pozvati pomoć ako temperatura ne padne ili stanje ne poboljšava.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.