Svi znamo da LOŠE DRŽANJE iziaziva BOL u LEĐIMA, ali i mnoga OPASNIJA STANJA koja traju DOŽIVOTNO - Uradite TEST da proverite stanje KIČME!

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jan.2024, 09:52

Svi znamo da LOŠE DRŽANJE iziaziva BOL u LEĐIMA, ali i mnoga OPASNIJA STANJA koja traju DOŽIVOTNO - Uradite TEST da proverite stanje KIČME!

Džuli Dženings, nezavisni radni terapeut, ističe značaj držanja za fizičko i mentalno zdravlje te upozorava da loše držanje može izazvati dugoročne probleme poput bolova u leđima, problema sa varenjem, artritisa i smanjenja kognitivnih funkcija. Preporučuje proveru držanja uz jednostavan test uz zid kako biste proverili da li imate pravilno držanje

Da li ste se ikada zapitali da li vaše držanje može uticati na vaše zdravlje?

Kada razmišljamo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << o poboljšanju našeg blagostanja, obično se okrećemo opipljivim rešenjima kao što su poboljšanje ishrane ili više vežbanja - ali koliko često razmišljamo o promeni načina na koji sedimo ili stojimo? 

Da bi objasnila značaj držanja za naše fizičko i mentalno zdravlje, Džuli Dženings - nezavisni radni terapeut koji radi sa HSL stolicama - deli kako možete da identifikujete da li imate loše držanje i šta to može značiti.

Loše držanje može narušiti vaše zdravlje, posebno ako se ne adresira. Džuli kaže: - Pogrbljeno sedenje na sofama i  nad stolovima štetno je za naše zdravlje. Od bolnih bolova u leđima i vratu do problema sa varenjem, loše držanje može dovesti do nekih neprijatnih dugoročnih efekata koji se mogu pogoršati kako starite.

Džuli naglašava: - Produžena ukočenost zglobova i mišića može dovesti do ograničene pokretljivosti, gubitka funkcije i nezavisnosti, artritisa, respiratornih bolesti, problema sa bešikom i crevima i povećanog pritiska na srce i cirkulatorni sistem. Loše držanje takođe može aktivirati centar za stres u mozgu, što u kombinaciji sa smanjenim protokom krvi u mozgu može uticati na kognitivne funkcije.

Ako niste sigurni u kvalitet svog držanja, možete da pratite jednostavnu proveru da biste saznali da li se smatra "dobrim" ili "lošim". Džuli kaže: - Počnite tako što ćete stajati potiljkom uza zid i stavite pete na pola lenjira (15 centimetara) od zida, tako da zadnjica i ramena dodiruju površinu. Ako imate dobro držanje, razmak između vrata i donjeg dela leđa treba da bude manji od 5 centimetara od zida. Veći razmak ukazuje na loše držanje i zakrivljenu kičmu.

Ako je vaše držanje razlog za zabrinutost, nije prekasno da počnete da razvijate i poboljšavate navike - sadašnje delovanje može usporiti negativne efekte lošeg držanja, a u nekim slučajevima i potpuno ih zaustaviti.

Izgradite snagu kroz istezanje

Džuli kaže: - Redovno istezanje vam pomaže da izgradite snagu tako što pokrećete svoje mišiće. Postoji toliko različitih tipova i varijacija istezanja koje odgovaraju svim različitim nivoima fleksibilnosti i mobilnosti.

- Da biste poboljšali svoje držanje, pobrinite se da se fokusirate na istezanja koja ciljaju vaša leđa, vrat i jezgro. Ako niste sigurni odakle da počnete, možete pratiti jednostavne tutorijale na YouTube-u ili pohađati kurs joge za početnike u vašoj lokalnoj oblasti.

Vežbajte pravilno sedenje

Džuli kaže: - Vremenom, mnogi od nas razviju ono što je poznato kao udoban položaj; Ovo se odnosi na najudobniji položaj koji zauzimamo na određenom sedištu, ali u mnogim slučajevima ova pozicija nije pravilna.

- Da biste vežbali pravilno sedenje, bilo da je to na vašoj sofi, stolici ili fotelji, svesno se potrudite da sedite ravno sa stopalima na podu sa kolenima savijenim pod uglom od 90 stepeni. Vaša glava treba da bude izbalansirana iznad ramena, a ne da se naginje napred, a kičma treba da prati svoju prirodnu krivinu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.