Izvor: B92, 13.Avg.2023, 17:12

Svi roditelji marljive dece rade ove dve stvari

Vaspitavanje deteta nije nimalo jednostavan zadatak, naročito onim roditeljima koji često ni sami nisu imali pozitivne primere kad su odrastali. Ipak, neke stvari svi mi nastojimo da naučimo svoju decu, a marljivost je zasigurno jedna od njih. Kako objašnjavaju stručnjaci za roditeljstvo, lenja deca se ne rađaju, ona se stvaraju, a najčešće su upravo roditelji odgovorni za to.

Da bismo naučili svoje dete da bude marljivo i da ne izbegava obaveze, psiholozi naglašavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da bismo trebali da se pridržavamo određenih pravila. Naime, brojne studije pokazale su kako gotovo svi roditelji marljive djece rade dve stvari. Jedna od njih jeste davanje prilike detetu da samo isprobava određene stvari pa i ako ne uspe u tome.

Psiholozi tvrde da bi uvek trebalo dati priliku detetu da se okuša u stvarima koje ga zanimaju. Bez obzira na to je li reč o pisanju domaćeg zadatka, obavljanju kućnih poslova ili nekoj drugoj aktivnosti za koju imaju interes, roditelji marljive djece uvek svojim mališanima daju priliku da se sami nose s izazovima koji su pred njima. Jedino će se tako, objašnjavaju, naučiti marljivosti.

Druga stvar koju većina roditelja marljive dece radi jeste izbegavanje žaljenja na vlastiti posao ili zadatke uopšte. Iako je sasvim razumljivo da je i odraslima ponekad teško da se nose s izazovima koje im život donosi, neprestano žaljenje pridonosi lošim navikama deteta.

Deca uvek ponavljaju ono što vide od svojih roditelja, a ako se oni žale na stvari koje moraju da obavljaju, takav će obrazac ponašanja preuzeti i njihovi mališani. Umesto žaljenja, roditelji bi trebalo da objasne detetu zašto im je nešto teško, ali i kako će dati sve od sebe da to ipak reše na najbolji način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.