Svet je ostao bez roze boje: Šta sve znamo o rediteljki Greti Gerving

Izvor: B92, 30.Jun.2023, 14:04

"Svet je ostao bez roze boje": Šta sve znamo o rediteljki Greti Gerving

Greta je prvo htela da bude pisac pozorišnih komada (dramaturg), ali su je životni putevi odveli u potpuno drugom smeru.

Američka glumica, rediteljka i scenaristkinja Greta Gervig veliku popularnost stekla je ulogama u filmovima mumblecore pravca. To je podžanr nezavisnog, niskobudžetnog filma, gde naturalistički dijalozi dolaze do izaražaja - glumci govore i ponašaju se potpuno prirodno.

Između 2006. i 2009. godine pojavila su filmovima Džoa Svenberga, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a u nekim je bila i koautorka - "Hannah Takes the Stairs" ,"Nights and Weekends"

Godine 2018. američka rediteljka i glumica našla se na godišnjoj listi "100 najuticajnijih ljudi u svetu" časopisa Time, a od tog trenutka uspesi su se ređali.

Filmovi: "Nights and Weekends", "Frances Ha", "Ladybird", "Little Women" doneli su joj svetsku slavu

"Ladybird" bio je nominovan za pet oskara, a "Little Women" za šest. Greta je svojim ostvarenjima postala tek peta žena u istoriji filma nominovana za nagradu najbolje režiserke, piše "The Hoolywood Reporter".

Najnoviji film "Barbi", njenih ruku delo, izazvao je dosta pozitivne rekacije kod mnogoborjnih obožavalaca sedme umetnosti, a glavne uloge dodeljenu su glumcu Rajanu Goslingu (Ken) i glumici Margo Robi (Barbi). Za ugledni časopis Arhitekčual Dajdžest rediteljka o najpopularnijoj dečijoj lutki rekla je da je insistirala na tome da sve na setu bude u roze boji, kao i da je bilo potrebno dosta te boje za izgradnju Barbilenda.

"Želela sam veoma svetlu roze boju i da sve bude preterano. Svet je ostao bez roze boje", kazala je Gervig.

Što se tiče njenog privatnog života, Greta Gervig je u braku sa rediteljem Noom Baumbačom, a par ima dvoje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.