Sve što ste želeli da znate o grudima

Izvor: Vesti-online.com, 09.Jan.2016, 04:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve što ste želeli da znate o grudima

Iako više niste devojčica i nemate strah od lekara, za neka pitanja kada su vaše dojke u pitanju im se niste obratili, zar ne? Mi jesmo!

Plastični hirurg, dr Džejms Sautvel-Kili iz Melburna kaže da su šanse za to dobre:

- Nezavisno od toga da li ste uvećavali grudi ili ne, jedna trećina žena moći će uspešno da doji, trećina će morati da dopunjuje svoje mleko adaptiranom mlečnom formulom, a preostala trećina moraće da se osloni samo nju - tvrdi ovaj hirurg.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Prema rečima dr Džejn O’Brajen, specijaliste za grudi i plastičnu hirurgiju iz Melburna "gubitak osećaja u koži i bradavicama neminovna je posledica mastektomije i prouzrokovana time što se prilikom uklanjanja tkiva dojke delikatni nervi odvajaju.

U kojoj meri će osećaj ostati varira od osobe do osobe. Većina žena povrati osećaj u svojim novim grudima kada prođe neko vreme, jer se nervi regenerišu.

Podrška brusthaltera pomaže, ali je i genetika veoma bitna.

- Odgovarajući, potporni grudnjak može da uspori proces opuštanja, ali genetika i veličina grudi igraju presudnu ulogu. Kako starimo i grudi stare istom brzinom kao i ostali delovi tela, sa razlikom što su one izložene dodatnom teretu ponovnog istezanja tokom trudnoće, dojenja i mesečne hormonske fluktuacije. Što su grudi veće, to je veći teret na tkivu i one će se više opustiti - objašnjava Sautvel-Kili.

- Istraživanja o potencijalnoj vezi između veličine grudi i raka dojki sada su pomešana. Međutim, rak dojke češće se javlja na levoj dojci koja je obično malo veća od desne. Žene koje su prošle hirurško smanjivanje grudi imaju manje šanse da obole od ove bolesti, a i u Aziji gde su slučajevi raka dojke generalno ređi nego u zapadnim zemljama, žene imaju manje grudi.

U zapadnom društvu, veličina grudi u velikoj meri zavisi od masti, a takođe znamo da prekomerna težina uvećava rizik od pojave raka - kaže dr O’Brajen.

- Alkohol utiče na ženin metabolizam i na to kako njeno telo proizvodi estrogen, prouzrokujući da njegov nivo u krvi poraste. Pošto je on veći kod žena koje piju alkohol, nego kod onih koje ne piju, a ovo može uvećati rizik od raka. U poređenju sa onima koje ne piju, žene koje konzumiraju jedno alkoholno piće na dan imaju veoma malo povećanje opasnosti od raka dojke - odgovara dr O’Brajen.

- U prvi mah moglo bi da se pomisli da jeste, ali zapravo ne postoji nikakva naučna potvrda u medicinskoj literaturi koja bi podržala takvu tvrdnju. Imajte na umu da kada indeks telesne mase, kako kod profesionalnog sportiste, tako i kod bilo koje žene, padne ispod 20, mast u telu se rasipa, što rezultuje "ispumpavanjem" tkiva grudi tj. "splašnjavanjem" grudi - kaže dr Sautvel-Kili.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.